VODOSISTEM “BARJE” – investicija veka vredna četiri miliona evra

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Локална самоуправа Лесковца исплатила је последњу рату кредита у износу од 3,8 милиона динара и тако у потпуности измира све обавезе од четири милиона евра за градњу Водосистема „Барје“, познате акумулације са које се лесковачки крај снабдева водом за пиће. Кредити за ову најзначајнију инвестицу узет је 2006. године.

Водосистем „Барје“ грађен је дуго, као и сама акумулација. У Лесковцу је било својевремено формирано и посебно предузеће, али је касније обавезе око водосистема преузео „Водовод“. Иако је акумулација формирана далеке 1994. године, тек изградњом постројења за пречишћавање воде, град је почео да се снабдева водом, а до тада брана је коришећна да заштити Лесковац и друга места од поплавног таласа.

Језеро „Барје“ је вештачко, удаљено од Лесковца тридесет километара, у подножују панине Кукавице. Максимална запремина је око 41 милион кубних метара воде, а максимална дубина 25 метара. Језеро „Барје“ је вештачко, удаљено од Лесковца тридесет километара, у подножују панине Кукавице. Максимална запремина је око 41 милион кубних метара воде, а максимална дубина 25 метара.

Брана је симбол и обележје читавог водосистема ”Барје” и својим изгледом фасцинира допуњујући измењени амбијенти постајс фасада језера којс је почело живот заседно са њом.
Акумилација се штити од непосредног загађивања у такозваној ужој зони која се простире до 500 метара од ивице језера и обележена је видљивим баријерама, али без ограђивања. У тој зони забрањена градња објеката. На том простору не може се узгајати стока, живина нити се могу отварати рибњаци. Насупрот томе, могли су се подизати воћњаци и шуме или обрађивати земљиште, али без употребе агротехничких мера.
Досадашње анализе физичко-хемијских својстава показују да је вода из акумулације одличног квалитета и да се одговарајућим технолошким поступцима обраде успешно прерађује за пиће.

Постројење за прераду и пречишћавање воде из акумулације “Барје” налази се у селу Горина, пет километара од саме акумулације. Постројење је почело да ради 11. марта 2011. године, а прва испорука воде за пиће почела је 21. априла 2011. године.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: