DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Pripreme za pošumljavanje i zaštitu starog hrasta

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Поводом Светског дана заштите животне средине, 5. јуна, ЈКП Комуналац почело је са припремом терена за пошумљавање на локацији Маричкино. Ту ће на јесен бити засађене аутохтоне врсте дрвећа у циљу очувања биодиверзитета.Ове године, 5.јун означиће и почетак декаде обнове екосистема у свету.

  • Покренут је поступак утврђивања старог храста у Крушевици за заштићено добро, односно споменик природе. Реч је о стаблу сладуна, које се налази на седам километара од Власотинца. Старо је око 450 година, високо 23 метра, а обим дебла на прсној висини износи 5,1 метар.
  • На иницијативу већника задуженог за заштиту животне средине Жаклине Стефановић, ученици ОШ „Карађорђе Петровић“ из Крушевице посетили храст приближне старости и величине. Они су упознати са значајем храста у српској традицији, етнологији и митологији.

  • – Кад сачувамо један храст шаљемо поруку да треба да чувамо шуму, односно екосистем у целини – додаје Стефановић.
  • Овом приликом ученици и представници локалне самоуправе почистили су смеће са стазе дуге два километра, од школе до храста.

  • Поводом Светског дана заштите животне средине у Гигиној кући приређена је изложба радова на тему екологије коју су припремили ученици ОШ „Синиша Јанић“ и Гљиварског друштва Рујница. Акцијама се придружила и Туристичка организација општине Власотинце.

НАПОМЕНА:

Пројекат из области јавног информисања за 2021. годину: ГЛАСНИК – Медија центар 016: „(Не)обични људи власотиначког краја“. Напомена: „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: