GORAN VUKČEVIĆ: “Hilandarski filmopisi u Narodnoj biblioteci “Desanka Maksimović”

Loading

Новосадски филмски и телевизијски редитељ Горан Вукчевић представио се власотиначкој публици својим телевизијским путописима „Причешће на Атосу“ и „Непрекидна молитва“. Он је био гост Народне библиотеке „Десанка Максимовић“, која је организовала пројекције поменутих филмова и трибине након тога.
„Указала нам се изузетна прилика, захваљујући сарадњи са Србољубом Јанковићем, да Горан Вукчевић буде гост наше библиотеке, да погледамо његове телевизијске путописе и да са нама након тога подели део свог богатог искуства и посвећеност духовним светињама“, истиче Срба Такић, директор библиотеке.
Горан Вукчевић је изузетно плодан телевизијски и филмски редитељ, познат најпре по својим документарним и образовним емисијама, понајвише онима на тему православља.
Ради у Телевизији Нови Сад. Аутор је бројних серијала, међу којима је „Образовна тв веронаука“ , серијал којим је успостављена званична сарадња Српске православне цркве и националне телевизије. Његови најпознатији серијали су „Буквар православља“ и „Хиландарска вековања“. Вукчевић је Свету Гору и Хиландар посетио 291 пут, те је своје богато искуство и посвећеност духовним светињама преточио у фотомонографије „Хиландар, оком и душом“ и „Водич кроз Свету Гору и Хиландар“.
„Посебно смо захвални нашем пријатељу и сараднику Срби Јанковићу, који упркос што више деценија живи у Новом Саду, из срца није истиснуо Власотинце. Он је иницијатор бројних идеја и пројеката којима настоји да вредне и сваке хвале заслужне акције из „Српске Атине“ пренесе у свој завичај“, додао је Срба Такић.
Власотиначка публика показала је изузетну заинтересованост за тему, те су након пројекција уследила бројна питања на које је редитељ Вукчевић одговарао стрпљиво, темељно и аргументовано. Обе вечери трајале су дуже од предвиђених термина, на задовољство аутора и публике.
На крају, задовољан интересовањем које је владало за његов рад, Горан Вукчевић је обећао да ће на јесен поново доћи у Власотинце, са филмом „Чујте Срби – прича о Арчибалду Рајсу“.
Опширније: лист Власина

НАПОМЕНА:

Пројекат из области јавног информисања за 2021. годину: ГЛАСНИК – Медија центар 016: „(Не)обични људи власотиначког краја“. Напомена: „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: