OMOGUĆITI VAKCINACIJU U ROMSKIM NASELJIMA

Loading

LESKOVAC: NASELJE SLAVKO ZLATANOVIĆ

Beograd, 10. jun 2021.– Neophodno je što pre omogućiti imunizaciju Roma u njihovim naseljima i mestima koja su im lako dostupna, kako bi se masovnije vakcinisali, zaključak je današnje zdravstvene radionice koja je održana u opštini Zvezdara.

  • Eksperti Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ danas su u Velikom Mokrom Lugu razgovarali sa Romima i Romkinjama o značaju prevencije, imunizacije i oporavku od virusa Kovid-19. U saradnji sa NALED-om, GIZ-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, radionice se organizuju na otvorenom u 54 podstandardna romska naselja u 18 lokalnih samouprava.
  • – Programom Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ želimo da pomognemo pripadnicima osetljivih kategorija da dobiju bolji pristup informacijama, prevenciji i oporavku od Kovida-19, kao i da ojačamo kapacitete opština za odgovor na potrebe lokalnih zajednica u kriznim situacijama. Programom je predviđeno i  ekonomsko osnaživanje Roma i drugih marginalizovanih grupa kroz radno angažovanje 210 korisnika u 6 lokalnih opština. Nadam se da ćemo tako omogućiti bolji položaj u društvu onih koji su često na marginama i dokažemo da su solidarnost i partnerstvo presudni u datim okolnostima – rekao je šef Odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Savezne republike Nemačke Kristijan Šiling.
  • Radionice su dosad održane u Novom Pazaru, Požarevcu, Apatinu, Baču, Aleksincu, Kragujevcu i Kruševcu, a u naredne dve nedelje očekuju se i u Beogradu na još tri lokacije u opštini Zvezdara, na Novom Beogradu, u Vranju,  Pirotu, Subotici, Valjevu, Vršcu, Somboru, Raškoj i Kraljevu.
  • – Dok većina naših građana do vakcine dolazi brzo i lako uz nekoliko klikova na portalu eUprave, za romsku populaciju to može biti izazov, jer većina i dalje živi u teškim uslovima bez pristupa računarima i internetu. Kako bismo im približili benefite imunizacije, u okviru projekta izradili smo i brošure na romskom i srpskom jeziku koje pored osnovnih podataka o načinima prenošenja infekcije i simptomima, sadrže i informacije o postupku prijave za vakcinu – poručila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.
  • Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ u sara

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

%d bloggers like this: