SVEČANA AKADEMIJA povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog

Loading

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina manastira Sveti Prohor Pčinjski i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji je obnovio manastir. Tokom svečanosti, episkop vranjski g. Pahomije uručio je predsedniku Srbije Orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog za opšti doprinos i pokroviteljstvo nad obeležavanjem godišnjice manastira.

Obeležavanje jubileja počelo je liturgijom koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije uz sasluženje arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve i u prisustvu velikog broja vernika.

Predsednik Vučić je zahvalio na ordenu i dodao da je to za njega sada obaveza više, pogotovo u teškim vremenima koja nam predstoje.
„Uprkos teškim vremenima i silnim pritiscima, borićemo se za Srbiju i uvek ćemo biti samo sluge svoga naroda i svoje države“, poručio je predsednik Vučić, obraćajući se na svečanoj akademiji pred okupljenim građanima i brojnim visokim zvanicama i istakao da je građanima bilo najbolje kada „srpska država i srpska crkva zajedno rastu“.

Svečana akademija povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je dodao da u savremenoj srpskoj istoriji nikada nije toliko urađeno za hramove, crkvu, manastire i za bratstva i sestrinstva u njima, istakavši da mu Orden znači jer su trud i napori uloženi u podršku i pomoć crkvi prepoznati i primećeni.
 „Bez crkve nema narodnog jedinstva i ne možemo da očuvamo nacionalno i državno tkivo“, rekao je predsednik i posebno naglasio da je obaveza države da narodu koji živi u Pčinjskom okrugu obezbedi bolji kvalitet života.
„Uprkos teškim vremenima koja su pred nama, uprkos silnim pritiscima koji dolaze spolja, uprkos pritiscima koji dolaze sa Kosova i Metohije, od albanskih političara, njihovim pretnjama i tužbama i novim sukobima, koliko sutra idem u Brisel i biće mnogo takvih razgovora“, rekao je predsednik Vučić.
„Naša je obaveza da narodu koji živi ovde obezdemo opstanak, da ljudi mogu da rade, da mladi mogu da se zaposle, da vide budućnost za sebe i svoju decu“, rekao je predsednik i dodao da će se za to boriti „čvrstinom, odgovornim stavom i pogledom u budućnost“,  kao i da nam je jedinstvo srpskog naroda potrebnije više nego ikada.

Svečana akademija povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Proslavi jubileja manastira prisustvovali su i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Tatjana Matić, Maja Popović, Nikola Selaković, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor: sajt PREDSEDNIK REPUBLIKE SRBIJE

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: