NARODNI MUZEJ LESKOVAC: Puklo staklo, policija ispituje služaj!

Loading

Jедан део каљеног стакла на витрини у сталној поставци Народног музеја Лесковац пукао је јуче после подне и није проузороковао никакву штету, али је позвана полиција да утврди под којим околностима се то десило. Док се од полиције чека детаљан извештај, стручњаци кажу да је могуће да је дошло до „замора материјала“.

Пад стакла, димензија 1,90 са 1,50 центиметра, у виду стропоштавања десио се око 17 сати када је музеј био закључан и у њему никога није било осим шефа обезбеђења, који је чуо како нешто у суседној просторији пуца и пада.

„Одмах ме је позвао, окупила сам људе из музеја, позвала особу која је својевремено намештала сва стакла на поставци, пошто је претходно позвана полиција. Реч о стаклу на једном крилу витрине где се чувају експонати из праисториј. За сада нисмо приметили да нешто недостаје, али смо формирали комисију да ипак утврди“, каже за ЈуГмедиу Мира Ниношевић, директорка музеја.

Због реновирања музејског хола, видео систем, који се замењује новим, не ради, па није могуће тачно утврдити шта је проузроковало пуцање стакла у сталној поставци која је завршена 2015. године.

Међутим, Божидар Бројевић, власник „Еурогласа“ из Лесковца, који је јуче био присутан при увиђају и који је намештао стакла на витринама те поставке, каже да је сто посто сигуран да се стакло поломило само од себе.

„То није први случај пуцања стакла у музеју, бар тамо где сам ја радио. Једноставно, дође до замора материјала од микро-климе или микро-прашине. Да је неко то руком ударио, морао би да посече руку јер је стакло специфично, да је неко бацио камен то би оставило траг на стаклу“, уверен је наш саговорник, који додаје да је у Пироту имао случај где је камера забележила пуцање два од четри стакла у два сата узјутру а да нико пре тога није био у близини.

Иначе, за безбедност предмета у сталним поставкама лесковачког музеја задужено је обезбеђење које овде ради 24 сата.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: