APOTEKARSKA USTANOVA JUŽNE SRBIJE OD 2022. GODINE

Loading

LESKOVAC – Ministarstvo zdravlja izradilo je svojevrstan Master plan za poboljšanje kvaliteta, pristupačnosti i efikasnosti zdravstvene zaštite. Ovaj Master plan, koji je usvojen na sednici leskovačkog Gradskog veća, predviđa organizaciju zdravstvenog sistema kroz šest regiona u Srbiji, a među njima biće i Region Južna Srbija sa sedištem u Nišu, gde će biti sedište i za Jablanički okrug.

Za region kome pripada i Leskovac u planu je realizacija strategije Apotekarskih ustanova. Kako je objašnjeno na zasedanju Gradskog veća, na osnovu Mastrer plana, sve apotekarske ustanove juga Srbije, uključujući i leskovačku bile bi integrisane u jednu – Apotekarsku ustanovu južne Srbije.

U Master planu stoji da se apotekarske ustanove koje su duži vremenski period u blokadi ili praktično ne rade umesto brisanja iz Plana mreže apoteka, integrišu u Centre po regionima, kako bi svi gradovi i opštine imali mogućnost da otvaraju nove ogranke po okruzima.

Kako je rečeno na sednici Gradskog veća Leskovac, na taj način obezbedila bi se ravnomerna pokrivenost državnim apotekama na nivou cele zemlje. Da bi se Master plan sproveo u delo, potrebno je da gradovi i opštine preuzmu osnivačka prava  od republičkih institucija.

Usvajanje ovog Master plana očekuje se do kraja godine, a njegova primena početkom 2022. godine – prenosi Stav.liffe.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: