NARODNO POZORIŠTE: “Ja sam Akiko” po romanu Stefana Tićmija

Loading

LESKOVAC – Na sceni Narodnog pozorišta u Leskovcu, subotu 26. juna od 18 sati i nedelju 27. juna od 12 sati biće izvedena predstava “Ja sam Akiko” po romanu poznatog pisca Stefana TIćmija.

“Ja sam Akiko”
Subota, 26.jun u 18h
Nedelja, 27.jun u 12h
Cena karte 200 din.
Karte možete kupiti na blagajni Pozorišta radnim danima od 08h do 20h.
Dobrodošli!
Predstava ,,Ja sam Akiko“ nastala je po motivima romana ,,Ja sam Akiko“ Stefana Tićmija u koprodukciji Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i BUDI Festivala – Bijenale dečijeg umetničkog izraza (Dečja scena ,,Pođi tuda…” Kulturnog centra Pančeva).
Predstava ,,Ja sam Akiko” suočava nas sa fenomenom usamljenosti kod dece i odrastanjem u porodici sa samo jednim roditeljem – kao jednom kompleksnom, ozbiljnom i važnom temom za koju smatramo da nije dovoljno zastupljena, kako u književnosti, tako ni u pozorištu za decu.
Predstava ,,Ja sam Akiko” kroz vizuru unutrašnjeg doživljaja sveta devojčice Akiko, nudi drugačiji pogled na period odrastanja i sazrevanja. Drugačiji po tome što merilo lične vrednosti nije u tome koliko Akiko ima prijatelja i ko su oni, da li ona pripada nekim popularnim društvenim grupama, koliko se njeno mišljenje uklapa u mišljenje većine, kao ni to koliko porodica u kojoj odrasta liči na one iz bajki.
Predstava ,,Ja sam Akiko“ pokazuje da usamljenost sama po sebi ne mora da bude strašna već može da bude i lepa, uzbudljiva, inspirativna i kreativna. Akiko je primer kako svako ponekad može sam sebi da bude zabavan i dobar drug.
Predstava ,,Ja sam Akiko“ dokazuje i da monodrama može da bude velika pozorišna forma kada svi elementi jedne predstave zaigraju ravnopravno.
Reč rediteljke:
Predstava ,,Ja sam Akiko” od lepeze tema iz Tićmijevog romana u prvi plan stavlja odnos deteta i roditelja, kroz priču o odrastanju bez jednog roditelja i o dečijoj usamljenosti.
U predstavi starija Akiko, kroz uspomene koje vadi iz ,,svojih kofera” priseća se ključnih događaja iz detinjstva i prevazilazi svoje unutrašnje sukobe nastale upravo iz odnosa sa roditeljima, što je nekako neminovnost i tačka u kojoj smo svi isti.
Takođe, Akiko nije obična devojčica, ona je drugačija od svojih vršnjaka, ona je mudra i zatvorena u svom svetu ali slobodna i hrabra u svojim mislima, idejama i stavovima i kao takva, predstavnica je svih različitosti koje ovaj svet u kojem živimo čine bogatijim.
Akiko je poput Malog princa – ne voli brojeve, nema godine, ne veruje u granice i podele i uprkos preporuci da je predstava za decu uzrasta iznad 7 godina, ona poziva i sve one koji se osećaju ,,odraslo” da takođe pogledaju predstavu.
Milja Mazarak
Reč dramaturškinje:
Akiko je jedna kreativna, mudra, puna magije devojčica i na prvi pogled njoj sve polazi za rukom. Ona preokrene svaku situaciju u igru, u zabavu i u pobedu. Akiko ne mari za godine, Akiko ne mari za meridijane, Akiko ne mari za ocene, Akiko čak ne mari ni za tuđa mišljenja. Kao takva Akiko je uzor. Pomalo čak i nedostižni uzor. Međutim, unutar Akiko dešavaju se nemiri. Skriveni su duboko u njoj i tek ponekad neki nemir krikne iz nje. Upravo ti nemiri Akiko čine stvarnom. Čine je sličnom nama. Ona tada prestaje da bude nedostižna posebna Akiko i postaje jedna od nas. Ona koja nas razume, koja nas čuje, koja nas vidi i oseća.
Kao dramaturškinji bilo mi je važno da u predstavi zadržimo jezik romana Stefana Tićmija zbog kog je Akiko toliko upečatljiva, ali me je u isto vreme zanimalo šta se krije iza tih dovitljivih i duhovitih rečenica. Upravo u njima smo našli njene, na prvi pogled, skrivene strahove, čežnje i usamljenosti. I upravo tada smo našli pozorišni jezik naše Akiko. Tada je Akiko mogla da izađe pred publiku, pred sve nas i da nam ispriča svoju priču, otkrivajući i samoj sebi, razloge zbog kojih je oduvek bila drugačija. Tek tada je Akiko mogla da stane pred nas i gledajući u svoju dušu, ispriča zbog čega nije uvek bilo lako biti drugačiji. Sa druge strane, publika, odnosno mi koji je sada gledamo oči u oči dajemo joj vetar u leđa da se ne boji da bude drugačija jer nikada više neće biti sama.
Isidora Milosavljević
Reč autora romana ,,Ja sam Akiko“:
Proces stvaranja ove predstave je melemast I lekovit. Preobražaj doživljavamo i mi i tekst: iz dana u dan, od probe do probe. Sve što imamo da kažemo ili prećutimo nalazi se u koferima. A oni su puni magije. Akiko se oseća komotno u Sofijinoj koži, kaže ostala bi tamo hiljadu hiljadu godina.
Stefan Tićmi
Autorski tim predstave:
Rediteljka: Milja Mazarak
Dramaturškinja: Isidora Milosavljević
Kompozitor: Nikola Dragović
Scenografkinja: Mina Miladinović
Dizajner svetla: Nikola Marinkov
Kostimografkinja: Biljana Grugur
Asistent kostimografkinje: Miloš Janjić
Scenski govor: Miloš Lazarov
Dizajnerka plakata: Maja Babić
Organizator i producent: Branislav Radovanović (BUDI Festival – Bijenale dečjeg umetničkog izraza, Dečja scena ,,Pođi tuda…” Kulturnog centra Pančeva)
Koproducentkinja: Sonja Petrović (Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade)

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: