VLASOTINCE: Promovisane knjige Jelene Milenković i Vlade Arsića

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У организацији Културног центра Власотинце и Канцеларије “Безбедно дете”, синоћ је приређена промоција књиге приповедака “Мимо света и адета”, Јелене Миленковић и промоција романа “Изгубљене у магли” и “14:14”, Владе Арсића.
“Традиционално и нераскидиво ми мора да будемо везани за своје претке, али се чини да смо се у овом невремену негде погубили и да се често не сећамо онога што је јако важно: традиције, породице, човека. Често смо загледани у себе, у нешто материјално и то нас све потпуно отуђује од реалног. Емотивно и реално, нераскидивост једног и другог је део стваралаштва Јелене Миленковић и Владе Арсића”, истакла је Јелена Ђокић у уводној речи.
“Књигом приповедака “Мимо света и адета” направила сам искорак из свог постмодернизма у чист лирски реализам. У приповеткама се ради о животу наших људи између два рата на територији Србије и делу Босне. Ове приповетке су заправо пронашле мене, догодиле су се спонтано. Свака приповетка припада неком крају и сваки од тих крајева заслужује да се некако језички обоји, јер имамо изузетно колоритан језик који треба да сачувамо од све чешћег употребљавања туђица”, истакла је Јелена Миленковић.
Она се посебно осврнула на приповетеку “Некрштени дани”, која је везана за грделички крај где су по предању у једној долини сахрањивана мртворођена некрштена деца чије су мајке тврдиле да чују њихова дозивања током некрштених дана. Приповетка “Громови” је везана за лужнички крај, родни крај ауторке и бави се страдањем голоруког становништва овог краја у Другом светском рату од стране Бугара.
“Не бавим се срећним крајевима, нема ни тужних крајева. Крајеви су према заслузи. Оно чиме се утопистички бавим у својим књигама је правда која је често у животу недостижна”, рекла је Јелена Миленковић.
Влада Арсић је публици представио свој први и последњи роман “Изгубљене у магли” и “14:14”.
“У роману “14:14” бавим се ратном страхотом која се догодила 5. јуна 1941. године у Смедереву и која је свесно гурнута под тепих и заборављена. Ни дан данас се не зна тачан узрок експлозије наоружања у смедеревској тврђави током које је страдало око 4.000 људи, а од 2.398 објеката остало неоштећено само 24. Потрес се осетио у Београду, Вршцу, све до Рашке. Смедерево је разорено до темеља. Овај догађај никада није поменут ни у једном историјском уџбенику, тако да се верује да су за њега вероватно били одговорни комунисти”, истакао је Влада Арсић.
Роман је написан као љубавна драма са примесама трилера и прати судбину три породице, међу којима је и породица Милана Недића.
“Историја није црно – бела, она је сто нијанси свега и свачега, подложна је ревизијама, преиспитивањима. Веома је битно да се осврћемо на прошлост јер ако дозволимо да се понесемо садашњим материјалним разлозима, да занемаримо свој национални идентитет, своје корене, претке, обичаје, ми се утапамо у нешто што је ништа, постајемо народ без корена”, нагласио је Влада Арсић.
Његов други роман “Изгубљене у магли” потпуно је другачији, бави се трговином људима. Радња се дешава сада и дочарава сво зло које може да задеси било ког човека.
“Оваквим темама се бавим са муком јер подразумевају суочавање са родитељима који су доживели највећу несрећу, губитак детета. После сваког таквог истраживања се осећам као да ме је прегазио воз. Од три јунакиње, преживела је само једна. Њих су продали људи из најближег окружења, једну је продао друг, другу момак, трећу мајка која је била зависник од дроге”, открио је делић свог романа Влада Арсић.
По његовим речима, трговина људима је у експанзији, најугроженије су земље у транзицији, земље на међународним путевима и земље у којима влада велика незапосленост, тако да је Србија богомдана за врбовање жртава. Роман је заснован на истинитим догађајима, само су промењене неке географске одреднице и имена.
У музичком делу програма наступиле су Милена Крстић и Петра Диманић, које су извеле песму “Жубор вода жуборила”, у пратњи КУД “Света Тројица” из Бољара, док је Смиљана Миленковић на виолини извела песму „Свилен конац“. Део из приповетке “Некрштени дани”, на дијалекту је прочитала Јелена Ђокић.
Најпотреснији део вечери била је драматизација текста “Изгубљене у магли”, коју је маестрално извела Мила Митић.
На јединствен начин гости ове књижевне вечери направили су паралелу између прошлости и садашњости, између страдања и безбедности.
Минутом ћутања одата је почаст недавно преминулој песникињи Дари Секулић, која је један период свог живота провела у Власотинцу – преноси лист Власина.

НАПОМЕНА:

Пројекат из области јавног информисања за 2021. годину: ГЛАСНИК – Медија центар 016: „(Не)обични људи власотиначког краја“. Напомена: „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: