ANA BRNABIĆ, predsednica Vlade Republike Srbije, posetila Leskovac

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је јуче и данас била у посети Јабланичком округу. Председница је јуче, након обиласка Лебана, Медвеђе и Бојника, искористила прилику да посети Народни музеј Лесковац који је четвороструки носилац признања Михаило Валтровић за најбољи музеј у Србији, док је данас, у пратњи градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића, заменице градоначелника др Лидије Димитријевић и начелника Јабаланичког управног округа Милоша Ћирића, обишла Општу болницу Лесковац, Централно постројење за пречишћавање отпадних вода у Богојевцу и радове који се изводе на реконструкцији Булевара Николе Пашића.

 • Председницу Владе Ану Брнабић су у болници дочекали државни секретар у Министарству здравља Зоран Радовановић, директор др Небојша Димитријевић, помоћник директора прим. др Милан Петровић, главни техничар Александар Јовановић, као и начелници служби, главне сестре и медицински техничари.
 • Са завршеним радовима на првој фази реконструкције главне зграде лесковачке болнице вредним скоро 5 милиона евра, као и радовима на другој фази вредним 4,5 милијарди динара који тек предстоје, председницу Владе ближе је упознао директор др Небојша Димитријевић, као и са епидемиолошком ситуацијом и функциоисањем Ковид болнице у протеклом периоду.
 • Брнабић је том приликом истакла да јој је драго што се ради реконструкција болнице, као и што је приликом посете 2018. године отворила Инфективно одељење, чија је реконструкција тада била завршена први пут након изградње 1947. године, нагласила да је то био одличан потез, с обзиром на пандемију изазвану вирусом корона.
 • Градоначелник Цветановић је говорио о великом броју новозапослених лекара, као и о наградама које је болница заслужено добила, да је то резултат рада једног одличног тима у овој установи секундарне здравствене заштите.
 • Након тога, председница Владе је обишла и завршене радове на изградњи Централног постројења за пречишћавање отпадних вода. Тамо је директор пројекта „Управљање отпадим водама на територији града Лесковца“ Маја Милошевић Милојић детаљније представила пројекат који се састоји из три компоненте: градског колектора, Централног постројења за пречишћавање отпадних вода – Линије воде и линије муља, као и ОРИО пројекта – проширење канализационе мреже у 16 насељених места, који тек предстоји, укупно вредног 26 милиона евра. Градоначеник Цветановић је додао да је претходна власт покушала да изгради колектор који је био у функцији само 10 % од 5150 метара, а онда и пропао, па је се с обзиром на то кренуло у тежак подухват, изграђен је нови колектор и уложено 464 милиона динара.
 • Председница Владе Брнабић казала је да је улагање у екологију веома скупо, али да држава улаже велике напоре и да озбиљно ради на том пољу.
 • Последња локација коју је обишла председница Владе Ана Брнабић јесте северна обилазница – Булевар Николе Пашића, где се изводе радови на реконструкцији вредни 268,7 милиона динара. Новица Николић, директор ЈП Урбанизам и изградња је том приликом истакао да ће Лесковац ускоро добити модерну саобраћајницу са четири коловозне траке, бициклистичким стазама и тротоарима са обе стране, као и да ће на Булевару бити изведени и радови на телекомуникационим инсталацијама, радови на електроенергетској мрежи и уличном осветљењу са уградњом ЛЕД светиљки, као и радови на реконструкцији и изградњи нове водоводне мреже и постављање вертикалне и хоризонталне саобраћајне сигнализације. Градоначелник Цветановић је додао да је циљ модерна саобраћајница, безбеднији саобраћај, као и измештање транзитног саобраћаја из градског језгра и усмерење према булевару, и да ће се, завршетком овог пројекта, веома важног за град, тај циљ и остварити.
 • Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић рекао је том приликом да је сарадња са председницом Владе почела још у Управном одбору НАЛЕД-а, онда се наставила када је као министарка државне управе и локалне самоуправе посетила град Лесковац, и то је био први град који је посетила носећи ту функцију, затим када је отворила Службу за инфективне болести, и сада се та плодоносна квалитетна и добра сарадња између Владе Републике Србије и града Лесковца наставља.
 • „Град Лесковац је први по 4. пут добио БФЦ сертификат у проценту испуњености 96,33%, што значи да смо, што се тиче позитивног пословног окружења, доминантни у Србији. Зато су фабрике из Немачке, Велике Британије, Турске, Јужне Кореје, Холандије, присутне у нашем граду, на улазу у град, и на простору индустријске зоне. У последњих месец дана смо отворили фабрику намештаја, 2 милиона евра, аква парк, ИТ сектор, очекујемо да за месец дана отворимо нову фабрику Младост, вредности 30 милиона евра, турску компанију са 400 нових радних места већ идуће године. Све у свему, у последњих неколико година смо отворили 8000 нових радних места, што је био приоритет и Владе Републике Србије, и председника господина Александра Вучића и локалне самоуправе.“
 • Градоначелник Цветановић говорио је и о данашњем обиласку: „Дато је обећање када је госпођа Брнабић посетила Општу болницу Лесковац и отворила Инфективно одељење, а касније и од председника Александра Вучића када је такође био у посети, да ће болница бити комплетно реконструисана. Уложено је 5 милиона евра, биће уложено још 4,5 милијарде динара, што значи да од октобра интензивно крећемо да радимо. Биће и нове опреме у вредности од око 5 милиона евра: магнетна резонанца, нови рендген апарати. Град Лесковац је испунио своју обавезу, платио је пројекат за завршетак лесковачке болнице у износу од 50,4 милиона динара. Након тога смо посетили фабрику за пречишћавање отпадних вода. Свима је позната чињеница да је стари колектор неславно завршио, 5150 метара, 10 % је само било у функцији и то не у континуитету. Влада Републике Србије је заједно са Европском унијом завршила Линију воде са 10,4 милиона динара, затим градски колектор са 464 милиона динара, а затим и са 497,5 милиона динара Линију муља. У току је пробни период од 6 месеци. Сада се налазимо на Булевару Николе Пашића, једној од најфреквентнијих улица. Циљ нам је био да изместимо саобраћај, да обилазница према Бојнику и Лебану, Медвеђи, управо буде овде. Уз помоћ Владе Републике Србије и Путева Србије средили смо улаз у град из правца Власотинца, у договору са председницом Владе и председником Републике Србије у наредних месеца радиће се и пут према Лебану, затим и пут Лесковац-Вучје.“
 • „Град Лесковац је успео да привуче доста инвестиција уз наравно огромну подршку председника Вучића и Владе Републике Србије, јер сви увек радимо заједно, у тиму. И тиме је помогао читавом округу да се смањи незапосленост, и сада стопа незапослености износи 7,1%, дакле значајно нижа од републичког просека. Надам се да ћете и даље наставити да будете бољи бољи од републичког просека, али просек плата мора да се повећа и то је оно на чему треба да радимо, а на томе радимо тиме што градимо инфраструктуру. Ја сам задовољна оним што сам данас видела овде, драго ми је што се гради најмодернија и најсавременија инфраструктура са 4 коловозне траке, са тротоаром и бициклистчком стазом, и то је неки стандард који морамо од сада да држимо. Настављамо даље са улагањима – када људи имају радна места и плате, није квалитет живота само у томе, већ и у томе да имате здравствену инфрастуктуру најмодернију, због тога даље радимо комплетну реконструкцију Опште болнице у Лесковцу која је укупна инвестиција око 43 милиона евра, али и канализацију мрежу, Постројење за пречишћавање отпадних вода, санитарну депонију, да испунимо све оне стандарде заштите животне средине какве треба да има град као што је Лесковац,“ – истакла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић која је притом похвалила Народни музеј у Лесковцу и казала да је он светионик и пример како може и треба да изгледа музеј у сваком већем граду, како треба да се чува култура, а онда им и честитала што је по четврти пут проглашен за најбољи музеј у Србији. Она је додала да је Министарство културе расписало важан јавни позив за Националну престоницу културе и позвала град Лесковац да аплицира јер би, како је истакла, волела да Лесковац буде прва Национална престоница културе, јер постоји много разлога за то.
 • „Било ми је задовољство синоћ да шетам улицама Лесковца и упознајем Лесковчане. Мени је ово трећи пут да као председница Владе посећујем Лесковац, четврти пут од кад се бавим политиком, била сам једном као министар за државну управу и локалну самоуправу, и надам се да ћемо се видети поново на званичном завршетку радова на реконструкцији Булевара Николе Пашића, као и на почетку комплетне реконструкције Опште болнице Лесковац, и да гурамо заједно даље,“ – додала је председница Владе Репбулике Србије Брнабић.

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading