Leskovac: Obraćanje gradjаnima gradonačelnika dr Gorana Cvetanovića

Loading

Дана 06.11.2012. године град Лесковац је добио ново руководство које је било решено да наш град постане боље, лепше, здравије и развијеније место за живот и рад свих становника. Први међу једнакима, на челу тима који руководи градом, др сци. мед. Горан Цветановић се данас у Свечаној сали града Лесковца обратио свим грађанима како би им представио резултате рада у последњих девет година,објављено је на званичном сајту града Лесковца.

 • Своје излагање започео је подацима о најактуелнијим позитивним променама у граду на Ветерници, а онда провео своје слушаоце кроз институције културе које су у протеклом периоду оствариле успехе након деценија стагнације: „Тим који руководи нашим градом је својим радом у претходних девет година подигао Лесковац на ноге, покренуо развој и уређење поставио град на место које му одувек припада ― место са кога може да парира и већим градовима. Према начину спровођења конкурса за реализацију мера енергетске ефикасности Лесковац се нашао у врху оних локалних самоуправа које су прошле на конкурсу. Поменућемо и конкурс за престоницу културе на којем нисмо били први, али смо се нашли на месту вице шампиона, што, сложићете се, у конкуренцији већих градова који су остали иза нас, уопште не можемо да кажемо да је то неуспех. Радимо и наставићемо да радимо упорно, напорно, храбро, како би наредна титула била у нашим рукама, у рукама представника наших институција културе које из године у годину носе признања најеминентијих у граду.
 • Шетајући нашим дивним градом можете проћи кроз једну зону културе и институција које се њоме баве. Уколико кренете од самог срца града, најпре се можете дивити прелепом здању некадашње Калодерме, објекту Лесковачког културног центра. Са поносом увек истичемо да ова установа носи признање за организацију највећег броја квалитативних догађаја након Београда и „одговорна“ је што сваког септембра уживамо у брижно припремљеном фестивалу филмске режије, ЛАЈФ. Синоћ је почео девети ФАПОР у организацији ове установе и веома смо срећни што манифестације које смо започели трају и поносни смо на све то. Девет година одговорности, девет година ФАПОР-а, девет година Дана воденице, 14 година ЛАЈФ-а, а имао сам част тај први ЛАЈФ моја маленкост отвори.
 • Крећемо се даље према реци, на централној раскрсници у граду скрећемо десно и долазимо до реновиране зграде Народног позоришта. Улагањем од 67,2 милиона динара за уређење зграде, расветно тонског парка и реконструкцију уметничко техничког дела, овај објекат је постао један од најлепших храмова културе у граду, а маестрална глумачка екипа публику стално задивљује, што доказују и награде на последња неколико фестивала Јоаким Вујић, чији смо домаћини били ове године, и добили четири награде за наше позориште након прошле као гости чак девет награда.
 • Даље се може прошетати до Народног музеја Лесковац који је у последњих пет година четири пута проглашен најбољим музејем у Србији. Захваљујући пројекту Хетеротопија вредном преко 207.000 €, са учешћем града од скоро 32 хиљаде евра, простор око музеја сада је један диван историјски, културно-уметнички кутак. А након много година непромењене сталне поставке сада можемо да историју Лесковца упознамо кроз две фазе поставке, Времеплов лесковачког краја и Лесковац – Српски Манчестер 1878-1941. Музеј се поноси и поставком Додирни прошлост где слепа и слабовида лица могу да се тактилним чулом крећу кроз историју и разне епохе.
 • Враћајући се ка строгом центру града долазимо до библиотеке која је ове године била домаћин стручном скупу Библионет. Сви библиотекари су се окупили у једном малом а ипак тако великом граду као што је Лесковац. Издвојићемо само нека значајнија улагања: адаптирана су и обновљена одељења Библиотеке: реновирана је матична Библиотека у Лесковцу; промењени прозори на Дечјем и Позајмном одељењу, реновирана Читаоница, комлетно адаптирано Дечје одељење. Ова установа је у претходном периоду реализовала и учествовала у преко 20 пројеката.
 • Добрим радом и наградом може се похвалити и Историјски архив који је децембра прошле године проглашен најбољим и добио је титулу Златни архив.
 • Територију нашег града обогаћују и домови културе Рома, у Вучју, Грделици, Печењевцу, Брестовцу који традиционалним манифестацијама чувају културу различитих крајева Лесковца и једини град у Србији који има Дом културе Рома је Лесковац, који је визионар у много чему. За њихово функционисање 2012. године је било издвојено 23,7 милиона а у текућој издвајамо више него дупло – 53,5 милиона динара.
 • Сви успеси и наша намера да будемо централни град културе у Србији не треба да буду за чуђење, имајући у виду да смо културу поставили на пијадестал и да се у Србији налазимо при врху када је у питању опредељење буџета за област културе. Подсетићу вас да за ову област издвајамо 9,1% док су 2012. била 7,4% укупног буџета. За функционисање лесковачке културне сцене, када су неки други имали одговорност било је издвојено 151,2 милиона, а данас та сума износи 288 милиона динара. Повећали смо и издвајања за пројекте из области културе, а од 2012. смо за те намене издвојили 58 милиона динара.“ Градоначелник је додао да град издваја новац за финансирање пројеката из области јавног информисања за које је до сада издвојено 150 милиона динара и у даљем току издвајања поменуо признања која су припала граду и институцијама у Лесковцу попут Сретењског ордена другог реда за Гимназију и признање на 10. Дунавском бизнис форуму и најавио да ће у недељу Туристичка организација Лесковац у Краљеву добити награду за најбољу туристичку организацију.
 • Градоначелник је данас говорио и о повећању плата и пензија које је најавио председник Републике Србије Александар Вучић.
 • Градоначелник се осврнуо и на улагања у област здравства и у пружање здравствених услуга: „Град Лесковац улаже максималне напоре да квалитетна и уједначена здравствена заштита буде доступна грађанима у истој мери, без обзира на то да ли живе у центру града или у неком од места наше највеће разуђене општине у Србији. Више него икада смо се уверили у то колико су улагања у овај, један од основних стубова развоја друштва важна. Са поносом можемо рећи да је у периоду од девет година у примарну здравствену заштиту у бројне радове и опремање објеката уложено 310,6 милиона динара. Приоритет нам је је био да примарна здравствена заштита буде уједначена и доступна свима. Са том сврхом су уређене амбуланте у многим местима попут Тулова, Накривња, Јашуње, насеља Анчики и на самим ободима града попут оне у Оруглици на административној граници са Косовом и Метохијом.
 • Улагања су била и биће усмерена и ка Општој болници Лесковац, установи секундарне здравствене заштите задуженој за пацијенте са територије читавог Јабланичког округа за преко 250.000 становника. Све службе болнице су прошле кроз неки вид реконструкције, од минималне, попут кречења, замене пода, до потпуне попут реконструкције објекта Инфективног одељења у износу од 42,6 милиона динара. До сада је у ову установу уложено скоро милијарду динара, тачније 958,4 милиона динара – заједно са радовима на реконструкцији главне зграде, која је износила тачно 5 милиона евра. Прва фаза ових значајних радова, која је подразумевала уређење спољашњости преведено у динарима 702,5 милиона динара. Очекује нас и оно што је нама најважније, реконструкција унутрашњег дела вредна четири и по милијарде динара. Да вас подсетим само да управо толико износи годишњи буџет града Лесковца. Лесковац је за израду пројектно-техничке документације за другу фазу издвојио 50 милиона и 400 хиљада динара. Након ове презентације имамо састанак са пројектантима како бисмо се договорили даљих радова и надзора који је 1-1,5% што ћемо покушати да смањимо јер је велика сума у питању.”
 • Износећи податке о социјалној заштити градоначелник Цветаовић је говорио о реконструкцији Центра за социјални рад, финансирању услуга из ове области, издвајању за уџбенике за децу чији су родитељи корисници социјалне помоћи, о једнократној помоћи за породиље и осталим мерама које се одговорно спроводе.
 • Још једна област која више није у заглављу, већ се њој посвећује много пажње јер према мишљењу градског руководства представља један од носећих стубова друштва – образовање. Градоначелник Цветановић је нагласио да је током ових девет година Светосавска награда Министарства просвете, науке и технолошког развоја чак три пута стигла у Лесковац.
 • „Додељена је Предшколској установи Вукица Митровић, Дому ученика средњих школа и ове године је донета одлука да то признање припадне мени, али морам поново да истакнем да је то признање за све просветне раднике, запослене у просвети и све оне који се баве просветом на нивоу локалне самоуправе.
 • С обзиром да је један од проблема са којима се суочавамо недовољан број места у вртићима, решавању овог проблема се приступило системски, тако да и за приватне вртиће поред државног такође издвајамо субвенције у износу од 80% обавезе које родитељи имају. За те намене смо у буџету испланирали суму од 15 милиона динара. Очекује нас и изградња новог објекта у насељу „Стара сточна пијаца“ што ће смештајни капацитет повећати за око 80 места. Процењена вредност пројекта је око 60 милиона динара.
 • Са великим поносом улажемо у младе таленте путем Фонда чији сам идејни творац, који су наши претходници угасили, а поново обновили, оно што смо сами створили. За посебно надарене ђаке, студенте, спортисте и уметнике, који су остварили значајне резултате, два пута годишње организујемо доделу награда, на Дан Светог Саве и Дан града и до сада смо у ту сврху издвојили преко 113 милиона динара. Поред ових новчаних награда, све средњошколце са територије града, који су носиоци „Вукове дипломе“, награђујемо шестодневном екскурзијом – путовањем Србијом. Од 2015. године смо за ове намене издвојили скоро 14 милиона динара. До сада је на овај начин награђено више од 560 „вуковаца“. Због епидемиолошке ситуације наградна екскурзија се није организовала у прошлој години али су сви носиоци „Вукове дипломе“ награђени са 25.000 динара.
 • Посредством програма за финансирање омладинских волонтерских пројеката у циљу подстицања волонтеризма и активизма младих под називом „Активирај се!“, почев од 2015. године подржали смо преко 100 волонтерских пројеката у којима је учествовало око пет хиљада младих, а укупан износ средстава издвојен из буџета до сада је 8,9 милиона динара. Мале матуранте смо наградили журком у Спомен парку, а ученике генерације наградили бициклама што ћемо наставити и наредних година.”
 • Значајан део свог излагања градоначелник је посветио области којој је локална самоуправа највише посвећена – привреди, отварању нових радних места и привлачењу страних инвестиција:
 • „Лесковац је град који живи и који је решен да искористи своје потенцијале до максимума и данас је једна од најатрактивнијих привредних локација у Србији. На то место нас обавезује БФЦ сертификат који смо први по 4. пут добили у Србији са највећим процентом испуњености у читавој Србији од 96,33% и показали да и на том пољу морамо бити лидери. Постали смо чланови председништва БФЦ клуба, који се први пут формирао у овој години. Овај сертификат није само папир, он је наш понос, и не може бити само слово на папиру, већ доказује повећан број инвестиција како иностраних, тако и домаћих привредника. Поменућемо компанију Аптив, која је потписала уговор да ће запослити 2000 радника а сада има 5200 запослених, када смо недавно посетили ову фабрику било је 4900 радника, инвестиција преко 50 милиона евра, тако да са сигурношћу тврдим да је она заслужила Октобарску награду, јер желим само да вас питам шта би се десило да 5200 људи не прима плату. Очекује нас отварање погона турске компаније Еренли са улагањем од 16,6 милина евра и запослењем 338 радника. Успешно функционишу и остале фабрике попут Јуре, Фалкеа, Лескобегса, Аутостопа који планира да преко пута постојеће. Поред Аутостопа је и турска компанија Џинси коју смо прошле недеље посетили са турским амбасадором и која планира проширење капацитета у објекту Срболека на површини од преко 1000 квадратних метара улагањем од преко милион и 200 хиљада евра. Драго ми је да је руководство фирме Џинси са нама данас тако да се искрено радујем што ћемо радити на проширењу ваших капацитета. Уколико све буде текло по плану отворићемо погон почетком наредне године.
 • Привредна клима је погодна и за развој домаћих предузетника, у Зеленој зони се већ гради дистрибутивни центар компаније Статовац, озбиљна фирма која има своја представништва у Кини, Хонг Конгу, и пре две недеље, посетивши конгрес кардиолога, уверио сам се да имају своје продавнице на најбољим локацијама у Србији, под називом Кенгур. Људи којима сам итекако захвалан од свег срца су они који су обновили објекте који су од виталног значаја и били симболи нашег Лесковца. То је некадашњи хотел Београд, сада хотел Лесковац улагањем од 6 милиона евра и зграда Сајма, тржног центра отвореног пре непуних месец дана. Поменућу и фирму Прима нова, са 1050 запослених, која је недавно стављена раме уз раме са 99 најбољих привредних субјеката у Србији, и 25 година трајања које смо симболично обележили уручењем 25 ваучера породицама које су на евиденцији Центра за социјални рад. Не смемо пропустити да поменемо и Аква парк изграђен на некадашњем простору мотела Атина на простору од 15 хиљада квадрата и улагањем од 2 милиона евра. Три симбола смо обновили и све ставили у функцију у другој половини текуће године. Треба поменути и компаније 4М и ДИТС захваљујучи чијим инвестицијама свака од по милион евра у Лесковцу имамо најмодерније салоне намештаја у региону са свим пратећим објектима и показали смо да смо и јака индустрија производње намештаја. Каталог, инвестиција од 23 милиона динара и Биг бен су такође проширили своја пословања, то нису можда велике инвестиције али су значајне зато што показују да упорним радом, добрим радницима могу да улепшају наш град, квалитетнију услугу, делују већом понудом производа позитивно утичу на тржишну економију. Поменући и компанију Бимтекс која је проширила производни погон и изградила две соларне електране.
 • Говорећи о привреди морамо споменути и компанију Младост, чијем власнику, господину Николићу се захваљујем што је данас са нама. Уколико све припреме буду текле по плану требало би да наредне недеље посетимо ову компанију са медијима. Вредност инвестиције 30 милиона евра. Пробни рад је у току, тамо ће се обављати најсавременија производња црепова, премијум квалитета с обзиром на аутоматизовану производњу биће запослено само још 50 нових лица, поред 200 које фабрика црепова тренутно броји. И верујте да овај погон који сам недавно посетио са директором ЈКП „Урбанизам и изградња“ Новицом Николићем не делује као фабрика црепова, већ као фабрика лекова, толико је чисто и уређено и доведено до савршенства, машине из иностранства, из Француске које вреде и до 8 милиона евра.
 • Интересовање за Лесковцем као погодном локацијом не јењава. У нашем граду су прошле недеље  боравили представници  тајванске компаније МИНТ. Са њима смо се састали како би разговарали о потенцијалном улагању ове компаније у Лесковац и изградњи погона. Компанија се бави производњом спољашњих ауто-делова за путничка возила. Купци МИНТА заједно чине 80% укупног глобалног учешћа на тржишту аутомобила. Компанија МИНТ је међу 100 најбољих светских добављача за ауто-делове. Уколико се представници компаније одлуче за изградњу фабрике у Лесковцу, то би био трећи погон компаније МИНТ у Србији, након погона у Лозници и Шапцу. То је инвестиција од 500 милиона евра где би 200 камиона сваког дана било у нашем граду, али постоје две огромне баријере, то је трафостаница од 600 мегавати, да 200 камиона не би пролазило кроз урбану средину, то би значило да морамо да наставимо обилазницу око Лесковца, а то не бисмо могли без подршке председника Србије Александра Вучића и Владе. Превелике су баријере, али ко не поставља високо циљеве, тај не постиже резултате.“
 • За привреду, али и развој свих осталих области које чине једну заједницу предуслов је развијена инфраструктура. Kако би Лесковац наставио да се правилно развија, неопходно је ефикасно инфраструктурно повезивање целина унутар града, као и повезивање Лесковца са општинама Јабланичког округа. Инфраструктура је срж урбаног развоја.
 • „Започели смо и наставићемо са великим улагањима на више фронтова када је инфраструктура у питању. Најпре ћемо представити путну инфраструктуру. У ову област смо уложили преко милијарду и 800 милиона динара, у граду изградили и реконструисали 16.208 метара путева, а у сеоским срединама 25.315 метара и 30.600 метара државних путева. Поменућемо само неке скорашње. Пут Лесковац Власотинце – 283,3 милиона динара, пут између Печењевца и Брестовца – 65 милиона који користе многи који путују до или студирају, раскрсницу код зграде Три шешира која је прошле недеље завршена – 3 милиона динара. Од актуелних радова на првом месту је Булевар Николе Пашића, где је почетка вредност радова износила 286,7 милиона. Сада, заједно са новим електроинсталација и са измештањем енергетских каблова у износу од 50 милиона, биће 320 милиона динара, а треба поменути и уређење пута који је имао проблема са клизиштем код Вучја према Влајни – 29 милона динара и пут између Лесковца и Лебана који се сада ради, 4,6 км дужине и вредности 176,6 милиона динара.
 • Не заборавимо и јужни крак Коридора 10 пролази кроз Грделичку клисуру, а чекали смо деценијама. Деоница је дуга 26,3 км са 30 мостова, два тунела, вреди 400 милиона евра, а налази се на територији нашег града. Захваљујућу залагању председника Александра Вучића и одличној сарадњи са Владом данас имамо перфектну везу са Северном Македонијом и Грчком и Бугарском. Модернизована је и пруга Винарце-Ђорђево коју је лично Александар Вучић, тада у функцији премијера, отворио. Вредност радова је била 30,4 милиона долара, а дужина 46,5 километара.
 • Тротоари су уређени на површини од 29.515 метара квадратних и Град је за те намане издвојио 91 милион динара.“
 • Градоначелник је део свог излагања, након података о гасификацији, постављању ЛЕД сијалица, улагањима у водоводну, канализациону мрежу говорио и о заштити и унапређењу животне средине који, како је речено, представљају основу и кључни предуслов да Лесковац у будућности постане један од еколошки просвећенијих градова.
 • „Током ове године завршили смо два капитална пројекта: Изграђена је Линија воде, 10,4 милиона евра, Линију муља у склопу Постројења за пречишћавање отпадних вода са улагањем од 497,5 милиона динара и градски колектор, који су неки други уништили, и потрошили неколико милиона евра, а нико до сада није одговарао за то, ми смо нови изградили 5150 метара, пројекат вредан 464 милиона динара. Наставићемо санацију и ревитализацију угрожених подручја града кроз редовне активности и викенд акције уређења јавних површина које радимо годинама. Акција чишћења јавних површина се спроводи од 2013. године сваког викенда, што нико није веровао да ће потрајати до данашњег дана. 550 локација је обрађено и депоновано 6000 тона отпада са разних локација.“
 • Градоначелник Цветановић се осврнуо и на област по којој је Лесковац препознатљив: „Град Лесковац је у периоду од 2013-2020. године, за пољопривредне произвођаче који су улагали у опрему за сточарство, воћарство, пчеларство, подизање нових воћњака, куповали пластеничку фолију, системе за наводњавање или копали бунаре, издвојио средства у износу од око 230 милиона динара, два милиона евар, за преко 6.700 корисника подстицајних средстава. Прошле године се пријавило 997, међутим, ове године је рекордних 1067 пољопривредних произвођача предало захтеве за подстицајна средства и ми ћемо тај део посла завршити крајем децембра, као и до сада. У току је провера захтева на терену, након чега ће бити познат коначан број пољопривредних субјеката који испуњавају услове за добијање субвенција од града.
 • Успели смо да повратимо земљорадничке задруге. На територији града Лесковца регистровано је 25. У последњих 9 година, бесповратна средства у износу од око 77 милиона динара, добило је 8 земљорадничких и пољопривредних задруга са територије нашег града. У атарске путеве, комасацију и електрификацију поља уложено 250 милиона динара, односно два милона евра.
 • Пољопривредна производња ће бити унапређена додатно. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић је три пута посетио Лесковац у последњих 6 месеци и да би људи који имају вишак производа могли да складиште робу, да направимо на Зеленој зони један тип хладњаче. Идеја је да се направи тројни споразум између Лесковца, Власотинца и Лебана како би се на овом пољу успоставила нека врста међуопштинске сарадње, а Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће финансирати тај пројекат. Помоћи ће нам, уз подршку предузећа Србијаводе и директора Пузовића за решавање оштећења на мостовима у Турековцу и Јеланшници.“
 • Своје излагање, које је садржало само део резултата остварених у последњих девет година градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је завршио следећим речима:
 • „Драги пријатељи, хвала што сте саслушали ово моје излагање, знам и извините због тога што је било превише дуго, али ми имамо чиме да се поносимо, и верујете, представио сам само део свега што смо урадили од 6. новембра 2012. године, сутрашњим даном се тачно навршава 9 година и крећемо у десету годину заједничког рада, али због Задушница смо одлучили да данас, дан раније, одрадимо ову презентацију. Хвала свима што нам на путу да Лесковац ставимо раме уз раме са другим градовима пружате подршку и одлучно корачате уз нас. Хвала господину Вучићу и Влади Републике Србије што равномерно брину о свим крајевима Србије, што је подршка нашем граду велика и константна. Лесковац је град сталних трансформација, свестрана и разнолика локална самоуправа, добар домаћин својим становницима и свим посетиоцима, мотор развоја свог региона, град чији се прогрес не може зауставити јер је створен стабилан и одржив систем који почива на здравим темељима и реалним основама. Живели Лесковчани, живео Лесковац, живела Србија! Хвала на времену и пажњи!“

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading