LESKOVAC u projektu “Tematski indikatori za kulturu u agendi 2030”

Loading

УНЕСКО тренутно спроводи пројекат Тематски индикатори за културу у Агенди 2030. у осам земаља света, међу којима је и Србија. Сврха тематских индикатора је да мере и прате напредак доприноса културе и имплементацију циљева Агенде за одрживи развој на националном и локалном нивоу.

У Србији се пројекат спроводи у сарадњи са Министарством културе и информисања и Заводом за проучавање културног развоја и једном локалном самоуправом.

Због свих резултата који су у Лесковцу претходних година постигнути у области културе за коју је издвојено 9,1% укупног буџета града, представници Министраства културе и информисања и Завода за проучавање културног развоја одабрали су град Лесковац за партнера на овом веома важном пројекту не само за Србију и регион, већ и читав свет.

Прва радионица у оквиру овог пројекта реализована је ове недеље и том приликом су представници града Лесковца, Андријана Васић, помоћница градоначелника Лесковца и Саша Младеновић, шеф Одељења за друштвене делатности, имали прилике да се упознају са обавезама, али и са сликом и мишљењем које о граду Лесковцу имају експерти у облaсти културе у Србији, али и ван граница наше земље.

Представници УНЕСКО-а у Србији и региону су истакли да је град Лесковац пример добре праксе када су у питању развој и промоција материјалног и нематеријалног културног наслеђа, али и развој културних институција. На Лесковац би требало да се угледају други у погледу креирања културних политика на локалном нивоу, навели су и захвалили представницима града на спремности да Лесковац да свој допринос у развоју методологије за мерење и праћење културе која ће се касније користити широм света.

Овом приликом, директор Завода за проучавање културног развоја, Марко Крстић, дотакао се Народног музеја у Лесковцу који је четири пута проглашен најбољим у Србији, и најавио посету овој установи, те изнео планове за даљи развој сарадње између Завода и Музеја. Лесковац је једини град у Европи у којем ће се овај пројекат спроводити тако да је град на Ветерници постао препознатљив по неговању културе и културних садржаја, што показује да велики напори који се улажу са тим циљем дају резултат. Резултат који једнако препознају и Лесковчани и његови посетиоци, али и релевантне институције задужене за процену развоја културе.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading