Sastanak sa predstavnicima Krovne organizacije Srbije

Loading

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић се данас састао са представницима Кровне организације младих Србије и представником Тима 42 из Лесковца у циљу успостављања и реализације квалитетне локалне омладинске политике.

Тема данашњег радног састанка била је успостављање сарадње у циљу подржавања рада локалне самоуправе на оснивању Савета за младе, пружање подршке у успостављању веза са удружењем Сталне конференције градова и општина (СКГО) и спровођење заједничких пројеката. Разлог посетe је и недавно именовање градоначелника Цветановића за председника Сталне конференције градова и општине чија је мисија развој и ефикасно функционисање свих локалних самоуправа, све у циљу квалитетнијег и бољег живота наших грађана и функционисања наше привреде, а између осталог и бољи квалитет живота младих и подизање истог на један виши ниво.

Градоначелник je упознао представнике о начину функционисања локалне самоуправе и улагању у младе таленте. Наиме, на његову иницијативу формиран Фонд за младе таленте који је до сада наградио преко 4500 младих и издвојено преко 113 милиона динара. Поред тога, град Лесковац све средњошколце са територије града, који су носиоци „Вукове дипломе“, награђује шестодневном екскурзијом – путовањем Србијом. Због епидемиолошке ситуације наградна екскурзија се није организовала у 2020. години, те су сви носиоци „Вукове дипломе“награђени са 25.000 динара. Затим, град Лесковац пружа подршку свим ђацима првацима на територији града Лесковца тако што финансира уџбенике и за чије намене се сваке године издваја 6 милиона динара. Од ове године град даје подршку ђацима генерација, тако што им је за изузетан успех поклонио бицикле. И тај вид подршке ће се и даље наставити. Локална самоуправа води рачуна и о новорођеним бебама, односно све мајке добијају једнократну новчану помоћ и то у износу од 10.000 динара за запослене, односно 20.000 динара за незапослене, као и аутоседишта за чија издвајања је иве године опредељено 12 милиона динара.

Такође, на састанку је било речи о буџету града. Издвајања за област спорта су никад већа и то у износу од 120 милиона динара, за област културе 9.3% од укупног буџета а све то у циљу бољег квалитета и живота младих људи.

Да подсетимо, руководство града Лесковца континуирано улаже у младе људе. Поред Фонда за младе таленте и награђивања истих два пута годишње, скупштина града Лесковаца је недавно усвојила стратешки документ Стратегију за младе за период 2021-2025 Циљ Стратегије за младе је унапређење положаја младих у граду и ослушкивање њихових потреба за даљи рад, циљано и економично трошење буџета града, дугорочно и планско решавање проблема младих, уз креирање мера и услуга прилагођених стварним потребама младих у локалној средини.

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor