Leskovac: Prvu dozu primilo 55.226, dve 53.716, odnosno 48,76 procenata, a tri 29.291 ili 26,61 odsto

Loading

ЛЕСКОВАЦ – „Најважнија је да на располагању имамо средство и јаког савезника којим се можемо борити против корона вируса, а то је вакцинација. Све вакцине које су на располагању нашим суграђанима, а то су Фајзер, Синофарм, Астра Зенека, Спутњик и Модерна, су прошле високе стандарде контроле исправности и безбедности. Која год вакцина да се употреби, свака је поуздан и добар избор, и један корак више ка подизању нивоа заштите и заустављању пандемије – рекао је данас градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић приликом обиласка вакциналног пункта који је из хале Партизан пресељен у малу салу Дома здравља на 4. спрату.

Градоначелник је овом приликом поново апеловао на становништво да се вакцинише, и нагласио да, иако вакцина не гарантује потпуну заштиту од заражавања, вакцинисана лица имају блаже симптоме када се заразе и лакшу клиничку слику и изнео податке о процесу вакцинације на територији Лесковца где је прву дозу примило 55.222 односно 50,16%, две 53.716 то јест 48,76%, а три 29.291 што у процентима износи 26,61%.

Говорећи о пандемији корона вируса градоначелник Цветановић је подсетио на почетак борбе са овом пошасти, када су свима у свету недостајала дезинфекциона средства, заштитна опрема и истакао да је уз велико ангажовање председника Александра Вучића, здравствени систем Србије, одговорио на све потребе, да су сви пацијенти били збринути на време и адекватно.

Градоначелник је говорио о трошковима здравственог система током ковида, и казао, наводећи као пример 25. јануар 2022. године, да је у Лесковцу тог дана само за тестове на постојање корона вируса утрошено милион и 24 хиљаде динара и то без трошкова антиковид терапије, рендген графије плућа код пацијената са тежом клиничком сликом, лабораторијских анализа, рад лекара, средњег медицинског особља и помоћног особља у болници.

„Управо ови подаци су ме навели да поново позовемо наше суграђане да се вакцинишу, јер поред заштите свог здравља, помажу и здравствени систем наше земље. Желим да се захвалим свим здравственим радницима, јер неки од њих већ две године раде у ковид болници и желим да свим представницима медија захвалим што стално преносе наше апеле.“

Након градоначелника на конференцији се обратио директор Опште болнице Лесковац др Небојша Димитријевић. Обавестио је јавност да у систем ковид болнице поново улази Одељење онкологије због повећаног броја пријема: „Овај талас је специфичнији у односу на остале, зато што смо до пре неколико дана скоро искључиво имали пацијенте старије доби са придруженим болестима који су захтевали лечење на неком нонковид одељењу, али пошто су позитивни нису могли да буду хоспитализивани ван ковид болнице. Клиничка слика због заражавања ковидом није захтевала хоспитализацију, али су због других болести морали бити смештени у установу. Сада имамо и млађе пацијенте који ће, због интензивне неге, бити транспортовани у болницу у Крушевцу, где су и даље ангажовани наши лекари.“

Прим. др Милан Петровић, управник ковид болнице у Лесковцу, је потврдио да током таласа омикрон соја, хоспитализацију захтевају углавном старији пацијенти, у односу на делта сој када је млађа популација била доминантна: „У претходном таласу је осам одељења било стављено у ковид систем, сада су два, а од сутра, као што сте чули придружује се и онкологија као треће. Уколико се настави повећање пријема, биће потребно даље ширење капацитета и ангажовање особља.“

Обратили су се и епидемиолози, др Иван Соколовић, испред Завода за јавно здравље, и др Часлав Недељковић у име Дома здравља Лесковац. Др Соколовић је рекао да је делта сој и даље у циркулацији, те да нема опуштања и поново позвао на вакцинацију нагласивши да се тим поступком спречавају тешки случајеви болести.

Помоћник директора Дома здравља др Недељковић је рекао да у ковид амбуланти ради осам лекара, да су у приправности још два и казао да број прегледа износи око 350 и да нема повећања у последња три дана и апострофирао да не значи да ће омикрон сој и убудуће давати лаку клиничку слику као и да се морају упућивати апели за вакцинацијом јер дневно има датих између 50 и 70 доза што није довољно.

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor