Promovisana knjiga Miroljuba Stojičića ,,Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903 – 1973 – analitički inventar’’.

Loading

VRANJE – U okviru obeležavanja Dana grada u kamernoj sali Pozorišta ,,Bora Stanković’’, promovisana je i knjiga ,,Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903 – 1973 – analitički inventar’’.

Iako je izostalo prisustvo najavljenog recenzenta knjige dr Radovana Pilipovića, direktora Arhiva SPC, pročitano je njegovo pismo u kojem stoji da je autor Stojčić još jednom pokazao da su manastiri istinski čuvari istorijskog i nacionalnog sećanja, a da arhivska teorija i praksa ne mogu bez onih riznica koji takvi duhovni centri stvaraju i poseduju.
O ovoj dvotomnoj publikaciji autora Miroljuba Miše Stojčića, arhivskog savetnika Istorijskog arhiva ,,31. januar’’ u Vranju, na promociji je govorio istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.
– Ovo izdanje vodi nas kroz tragična razdoblja balkanskih i oba svetska rata, kao i kroz periode obeležene postojanjem različitih državnih, ideoloških, kulturoloških i identitetskih entiteta, što se ogleda u činjenici da najstarija arhivska jedinica predstavljena u ovom dvotomnom zborniku pripada razdoblju Osmanskog carstva, dok najmlađa potiče iz perioda SFRJ – rekao je Ristić.
On je naglasio da je objavljivanje ovog dela veliki poduhvat grada Vranja i čestita na tome.
Sam autor, Miroljub Stojičić, naglasio je da je na ovom projektu radio 6 godina.
– Кategorisan kao arhivski fond od velikog značaja, fond manastira Svetog Prohora Pčinjskog predstavlja jedan od najznačajnih fondova koji se čuvaju u Istorijskom arhivu „31. januar” u Vranju. 
U ove dve knjige, na nešto više od 800 strana, dati su opisi 76 knjiga i 2.182 arhivska predmeta
Uvidevši obim ovog fonda, a pri tom znajući i njegov značaj, odlučio sam da ga pripremim za publikovanje, pre svega kako bih budućim istraživačima olakšao pretragu dokumenata – rekao je Stojčić predstavljajući knjigu.
On je dodao da je velika je privilegija držati u rukama i tumačiti rukopise i tekstove nastale iz pera nekih od najvećih ličnosti naše istorije.
Publici se na promociji obratio i Borivoje Manasijević, direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar’’ Vranje, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što u godini velikog jubileja, 6 decenija pstojanja arhiva, mogu da se pohvale ovako značajnim izdavačkim poduhvatom.
U program je učestvovao i vranjski pesnik Stevan Milošević, koji je kazivao svoje stihove posvećene manastiru Svetog Prohora Pčinjskog.

OK Radio

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading