Vranje nizom svečanosti obeležilo Dan grada, uručena priznanja

Loading

Низом културно-образовних дешавања у организацији установа културе и уз учешће младих и старијих Врање је и током викенда обележавало Дан града. Подсећање на славну историју и њено чување од заборава била је тема свих дешавања.

Најпре је отворена изложба радова ученика основних и средњих школа, полазника Ликовне радионице, под називом ”Без прошлости нема будућности”.

Слична тема била је и на литерарном конкурсу ”Врање – сведочанства прошлости, путоказ будућности”, који је  организовао Културно образовни центар.

Прво место у конкуренцији основних школа освојио је Андреј Јовић из школе Бранко Радичевић, друго Меланија Митровић, ученица школе Бранислав Нушић у Ратају, а треће Андреја Михајловић из школе Јован Јовановић Змај.

Похваљени су радови ученика: Александре Јовић из школа Бранко Радичевић, Данила Стаменковића из исте школе и Миљане Спасић из школе Бора Станковић у Тибужду.

У категорији средњих школа прву награду за најбољи рад освојила је Веадрана Гачић, ученица Гимназије, другу Сара Ристић из Медицинске и Никола Димић из исте школе. Похваљени су: Анђела Додић из Економске школе и Леа Јањић из Гимназије.

Приређена је и изложба легата Драгана Мининчића Циге и представљен каталог легата. Драган Мининчић Цига је врањској библиотеци донирао близу 1.300 књига, монографиjа, уметничких слика и докумената. Цео проjекат jе реализован уз подршку Министарства културе и града Врања.

”На једном месту је Андрић рекао „Грађанин града из кога дође он вреди онолико колико се одужи свом граду. Ја сам се одужио свом граду,” рекао је Драган Мининчић Цига.

На промоциjи каталога, коjи су приредиле Александра Антић и Jасмина Кнежевић, професор др Jован Jањић рекао jе да jе животна мисиjа донатора легата била сакупљање расутог духовног блага.

Одржана је и промоција двотомног издања књиге ”Манастир Свети Прохор Пчињски – аналитички инвентар,” приређивача Мирољуба Стојчића у издању Историјског архива ”31. јануар”. О значају књиге говорио је историчар Дејан Ристић.

”Живимо у време постистине и све што није записано као да се није ни десило у прошлости. Сви сте тога свесни. Зато је овај подухват за српску историографију и српску архивистику, за историју СПЦ и народа од прворазредног значаја,”  рекао је историчар Дејан Ристић.

Додао је и да је ово подухват града Врања, који је препознао значај дела и честитао на томе.

Приређивач Мирољуб Стојчић, истакао је да је шест година радио на сређивању архивске грађе, која се у Архиву чувала од оснивања установе, да књига има 800 страна и преко 2.000 предмета, преноси РТВ Врање.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading