ЛКЦ: Отворен дигитални центар, подељене прве омладинске картице

Loading

Данас је једна од најемионентнијих установа културе Лесковачки културни центар постала богатија за јединствен креативни јавни простор формиран у адаптираним просторијама који има за циљ да подстакне развој и промоцију савремене културе и креативних индустрија у Лесковцу. Овај пројекат је реализован у посредству локалне самоуправе Града Лесковца и Министарства културе и информисања укупним улагањем од 4,2 милиона динара, 3 милиона динара за извођење грађевинских радова је финансирало Министарство културе, док је остатак од 1,2 милиона град Лесковац определио за опремање простора.

Директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић је на отварању казала: „Понекад ми се чини да ми ваши родитељи, рођени 1960-их и васпитавани на традиционлни начин, и ви наша деца не говоримо истим језиком, оне речи које ви користите у свакодневној комуникацији. Сада само позив да знате да мислимо на вас и да вам се некако вашим језиком приближавамо и стварамо услове да радите, креативно размишљате. А једна од иновација, Лесковац ће имати могућност да први после Београда види светске изложбе, попут изложбе Meta Human. Bећ сте чули за апликацију, којом се праисторијски човек из Bиминацијума представља са гримасама и комуницира са данашњом публиком.”

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је у свом обраћању истакао: „Ово место нове креативности отворено за све људе да се у њему упознају, разговарају, стварају и представе свој рад, је још једна потврда да запослени у Лесковачком културном центру на челу са директорком Цонић раде посвећено и константно модернизују и унапређују рад у складу са технологијом 21. века.

Град Лесковац је поносан на центар какав до сад није имао и сигуран сам да се у њему неће окупљати само млади, већ суграђани свих генерација, јер нуди пријатно место за рад, комплетно опремљен простор са техничком опремом, брзи интернет, техничку подршку и многе друге погодности и садржаје.“

Данас су током церемоније отварања Дигиталног културног центра подељене и прве омладинске картице које су настале захваљујући иницијативи члана Градског већа Стефана Китановића. Стога је отварању Дигиталног центра присуствовао велики број младих, али и народни посланик у Скупштини Републике Србије Владимир Ђукановић.

Стефан Китановић је поделио првих 50 персонализованих картица које ће младим људима омогућити бројне погодности попут бесплатног коришћења базена, бесплатне посете музеју и музејским објектима, 50% попуста на годишњу чланарину у библиотеци, 50% попуста за представе из продукције Народног позоришта Лесковац и слично. биће и додатних погодности о чему ће имаоци омладинских картица бити обавештени.

„Најпре смо расписали јавни позив за установе у области културе и спорта и оно што је интересантно све установе су изашле у сусрет младима. све установе су препознале значај омладинских картица које су доступне буквално свим особама из категорије младих од 18 до 30 година са пребивалиштем у Лесковцу и држављанством Репбулике Србије, који су попунили захтев који се налазио на сајту Канцеларије за младе. Имали смо велики број пријава и ово је само први круг пријава, а они који нису стигли моћи ће да се пријаве, отворићемо вероватно и други круг. Пријављивали су се и из суседних општина и градова што значи да су препознали и они знчај ове картице,“ – казао је Стефан Китановић.

Након што је преузео омладинску картицу, Милош Здравковић, доктор медицине који је медицину завршио са оценом 9,9, се присутнима обратио следећим речима:

„Град Лесковац показује по ко зна који пут да пружа подршку младим људима. Почевши са наградом за младе таланте Града Лесковца, преко наградне екскурзије која је намењена носиоцима Вукове дипломе, ево и сада са овим пројектом омладинских картица. Мени је јако драго да градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић са својим тимом нас разуме, да разуме да млади људи нису проблем овом граду и да млади људи не представљају терет овом граду, већ да су његов највећи потенцијал. Овај пројект јесте корак напред, али не само корак напред ка томе да приближимо омладини културна и спортска дешавања, већ и корак ка томе да млади људи остану овде. Млади људи, јесу не само наша будућност него и наша садашњост и не смемо да дозволимо да млади људи напуштају овај град а да пре тога не учинимо све да их овде задржимо.“

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading