Монтесори кабинет на Педагошком факултету у Врању

Loading

На Педагошком факултету у Врању отворен је Монтесори кабинет, први на југу Србије. Реч је о кабинету у коме ће студенти моћи да савладају посебне вештине учења кроз практичан рад са материјалима који нису доступни у редовној настави. Циљ је да се студенти, будући васпитачи и учитељи усавршавају по принципима монтесори педагогије, која више од једног века у свету даје изузетне резултате. Отварању кабинета присуствовала је и Ержебет Бедросиан, председница Монтесори друштва Србије, која је одржала и предавање за студенте.

У новоотвореном кабинету студенти су присуствовали практичном предавању и упознали се са оригиналним монтесори материјалима. Монтесори метод представља рад са децом од рођења до 24. године и заснива се на природним потенцијалима детета за развој, активном учењу, унутрашњој мотивацији, повезивању идеја и стицању функционалног знања.

„ Циљ ове радионице је наша практична примена и манипулисање монтесори материјалима, како би се упознали и како би могли  да радимо са децом у прешколском узрасту и млађим разредима“, каже Жаклина Петровић студент.

„ Ја сам на смеру за учитеље, ово је радионица на којој се ради са монтесори материјалима.  Деца могу да уче моторику, да вежбају своју интелигенцију, да виде како могу да манипулишу различитим материјалима“, објашњава  Милица Цветковић студент.

„Мислим да је отварање Монтесори кабинета од великог значаја, не само за Врање, већ за читав југ Србије, пошто ретко који факултет у земљи може да се похвали овако добро опремљеним кабинетом. Осим оригиналних монтесори материјала који су јако драгоцени, имамо и материјале који су прављени по узору на елементарне принципе монтесори педагогије. Наш циљ је да се наши студенти оспособљавају за рад са монтесори материјалима.  Посебно велики значај  монтесоти материјала је та контрола грешке. Учитељ не мора да исправља дете, оно је у стању да манипулишући материјалима само увиди грешку“, истиче Марија Дејковић, асистент.

Свечаном почетку рада кабинета присуствовала је Ержебет Бедросиан, председница Монтесори друштва Србије .

„Зашто ми пропагирамо монтесори педагогију. То је једно учење које је усмерено не на стицање готових информација, већ на то како да се дете осамостали, односно како да развија способности самосталног учења. Креће се од тога како да се одржи интересовање детета, како да се пробуди интересовање за учење, за свет око себе, како да се развију радне навике, истрајност, поред знања како да се развије све оно што је потребно за неко успешно учење“, каже Ержебет Бедросиан, председница Монтесори друштва Србије.

Отварање кабинета је прва од активности које су планиране поводом дана Педагошког факултета. Кабинет је опремљен најсавременијим и оригиналним дидактичким материјалима. Опрема је јако вредна и не може се наћи на домаћем тржишту.

„ У овој учионици наши студенти ће имати прилике да примењују теоријски стечена знања у процесу студирања на овом факултету. Као што је у монтесори педагогији у центру дете, тако је у средишту нашег факултета студент. И у том смислу је овај Монтесори кабинет нама јако драгоцен јер смо овим практично добили вежбаониоцу под својим кровом“, објашњава деканица  Педагошког факултета Драгана Станојевић.

У нашем окружењу скоро тридесет година постоје  вртићи и школе који раде по монтесори моделу који се показао веома корисним и пожељним. У Србији је само у Војводини присутан  у појединим школама и вртићима. Какве резултате даје показује и податак да су чланови британске краљевске породице, оснивачи Гугла и многа позната имена широм света завршавала школу по овом моделу.

Студенти су присуствовали и предавању Ержебет Бедросиан на ову тему, преноси ТВ Врање.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading