Градско веће: Усвојено решење о средставима за медије у 2022. години

Loading

„Транспарентност, јавност рада, доступност медијима и отвореност према грађанима су постулати који су за мој тим императив којег се чврсто држимо. Актуелни сазив Градског већа је радио на бројним пројектима, програмима, активностима чији циљ је био побољшање услова живота свих наших суграђана, равномерни развој свих делова територије града и свеукупни развој друштвене заједнице.
Као што сам већ рекао редовно извештавање грађана Лесковца о коришћењу јавних ресураса и буџетских средстава је од великог значаја за рад локалне самоуправе тако да ћемо данашње окупљање искористити да се подсетимо највећих и најважнијих одлука донетих на претходним седницама, казао је данас градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић на конференцији за медије која је данас одржана у његовом кабинету након 50. седнице Градског већа на којој је усвојено Решење о расподели средстава по расписаном конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.
Он је известио присутне да је актуелни сазив Градског већа града Лесковца на одржаних 50. седница разматрао укупно 662 тачке дневног реда и додао да консолидовање јавних финансија и појачана привредна активност дају резултате тако да је према статистичким подацима у Лесковцу је од децембра 2020. до истог месеца 2021. забележен 2041 новозапослени.
Примера ради Градско веће града Лесковца је од 2020. године подржало велики број омладинских пројеката укупним износом од 5,1 милиона динара, са 26,1 милиона динара награђено је скоро девет стотина младих талената преко Канцеларије за младе, организована је екскурзија за ученике завршних разреда средњих школа – 3 милиона динара, а 2021. године је сваки ђак генерације добио као награду бицикл. Тиме је пружена подршка и одато признање за постигнуте резулате у школовању као и подршка неговању здравих стилова живота.
„Градско веће је донело одлуку о начину и поступку припреме и дистрибуције пакета са основним животним намирницама и средствима за хигијену корисницима пензија до 30.000 динара и корисницима права на новчану социјалну помоћ, права на додатак за помоћ и негу другог лица. За пакете који су спаковани и подељени ове недеље из буџета града је издвојено 28,7 милиона динара. Овом приликом упућујем апел грађанима који спадају у поменуте категорије а још увек нису добили свој пакет да се јаве у својој месној заједници.
Градско веће је донело одлуку о спровођењу јавног конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката из фонда за заштиту животне средине у 2020.години. Ради се о финансирању и суфинансирању пројеката правних лица из области заштите и унапређења животне средине, у износу до 2.890.000,00.
Одобрена су средства за Пошумљавање девастираних површина парк шуме Хисар и површине код реке Ветернице, а одобрена су финансијска средства за обележавање Светског дана заштите животне средине. На основу одлуке о пошумљавању прошле године је на Хисару реализован пројекат пошумљавања вредан преко милион и 400 хиљада динара заједничким улагањем Зеленог фонда Србије и Фонда за заштиту животне средине града Лесковца. Овај тренд се наставља и у 2022. години. Реализоваћемо још један пројекат пошумљавања девастираних површина средствима у износу од два милиона динара која су нам одобрена за пројекат којим смо конкурисали код Министарства за заштиту животне средине. Пошумљавање ће бити спроведено у Спомен парку и парковским површинама у Брестовцу.“
„Усвојили смо Предлог Одлуке о доношењу Програма гасификације града Лесковца за период 2021 – 2025. годинам, који је упућен Скупштини Града на даљу надлежност.
Усвојили смо Одлуку којом се расписује Јавни конкурс за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама и стамбеним зградама на територији града Лесковца за 2021. годину.
Усвојен Предлог Решења којим се даје сагласност на Одлуку Комисије буџетског фонда за развој пољопривреде у вези доделе подстицајних средстава за меру „Инвестиције за унапређење и развој руралне инфраструктуре и услуга и инвестиције у израду, унапређење или проширење свих типова инфраструктуре мањег обима, укључујући инвестиције у обновљиве изворе енергије (бушење бунара дубине до 100 метара, пречника 80 до 300мм). За ове намене издвојено је 468 хиљада динара.
Усвојен Предлог Решења којим се даје сагласност на Одлуку Комисије буџетског фонда за развој пољопривреде на територијиграда Лесковца у вези доделе подстицајних средстава за меру „Инвестицијe у физичку имовину пољопривредних газдинстава“. За ову меру издвојено је око 34 милиона динара, већ следеће године буџет за субвенције пољопривредника је увећан на рекордан износ – 46 милиона динара и те субвенције подељене су децембра прошле године.
Планирано издвајање за пољопривреду у 2022. години износи 108,7 милиона динара, што је више у односу на ребаланс буџета у 2021.години за преко 10 милиона динара. Субвенције у 2022. години су увећане и износе 50 милиона динара и то говори о спремности градске власти да подрже пољопривреду и пољопривредне произвођаче који су својим радом то и заслужили.
Овим је град показао да третира пољопривреду као једну од најзначајних привредних града а управо из пољопривреде, што директно или индиректно происичу такорећи симболи града као што су паприка, шљива,“ – казао је градоначелник Цветановић и додао да су на седницама градског већа усвајани и Финансијски планови за рад месних заједница, те да ће бити уложено 6 милиона динара за почетак градње објекта месне заједнице Раде Жунић и Милентије Поповић на локацији поред Златног трага у насељу Дубочица у Лесковцу.
„Као што је већ познато укупно смо деблокирали 33 месне заједнице, са износом око 65 милиона динара, а које смо наследили на име дуга за електричну енергију и друге комуналне услуге.
Деблокадом се решио вишегодишњи проблем функционисања масених заједница на територији града Лесковца, који је насто неодговорним и недомаћинским руговођењем месним заједницама у периоду пре 2012. године.
Све наведене одлуке су најбољи показатељ да је уложен велики труд како би Лесковац био град за понос свим нашим суграђанима, модеран регионални центар са одличном перспективом и препознатљивом традицијом. Чврсто сам уверен у то да се напред може ићи само када се корача ка јасно постављеном циљу, а циљеви се могу постићи само уколико се сваки будући корак детаљно испланира, онда је и извршење једноставно и ефикасно. За остварање тих великих дела потребан је и тимски рад, а ја сматрам да имам победнички тим – стручне људе који имају знања, капацитета и енергије да се ухвате у коштац са свим изазовима које руковођење градом као што је Лесковац носи. Истовремено, сматрам да су наши млади и инспиративни људи наша будућност и да је спој младости и искуства савршен.“

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading