OŠ Bunuški Čifluk: Svečano obeležen 150. rođendan jedne od najstarijih škola u Srbiji

Loading

ВУЧЈЕ – Школа у Бунушком Чифлуку је основана 1872. године под именом ОШ „Вук Караџић“ и тако је функсионисала све до 1977. године, када је ушла у састав ОШ „Бора Станковић“ Вучје која је основана 1957. године. Данас је осморазредно издвојено одељење. Има 150 ученика од којих је 71 ученик у разредној настави, а 79 ученика у предметној настави. Данас је у обележена 150. годишњица постојања ове образовне институције која спада међу најстарије школе на југу Србије.

Ђаци и наставници су припремили пригодан програм, а директор школе Миодраг Стоилковић je истакао да ученици данас похађају наставу у много бољим условима и стога упутио захвалност градоначелнику др сци. мед. Горану Цветановићу на разумевању и подршци. „Стари подови су замењени новим ламинатом у мају месецу 2020. године. У новембру 2021. године отпочели су радови на изградњи централног грејања и котларнице и трајали су до почетка јануара месеца 2022. године. На почетку другог полугодишта ученике и запослене, су дочекали топли радијатори у свим учионицама. У новембру месецу 2018. године, у циљу безбедности ученика, постављен је видео надзор тј. систем видео обезбеђења. Средства која смо добили од Града искористили смо у циљу заштите ученика. Реконструкција школског објекта у Бунушком Чифлуку и замена столарије одрађена је уз подршку мештана, родитеља и донатора у октобру 2019. године. Од Града за ову инвестицију добили смо 100.000,00 динара. Школа је добила и нове клупе и столице за три учионице – нов школски намештај. Све урађено има врло јасне и мерљиве резултате. Физичка безбедност деце је на високом нивоу, задовољство родитеља условима рада у школи је неизмерно.“

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је у свом обраћању деци пожелео много успеха током школовања, а наставницима успеха у даљем раду и додао: „Квалитетно образовање је темељ будућег успеха сваког детета, али и битан сегмент одрживог развоја. Вредни мештани Поречја су увидели значај описмењавања и основали школу у Бунушком чифлуку пре тачно 150 година. Захваљујући њима, али и наредним генерацијама учитеља, наставника, ученика, данас обележавамо овај значајни јубилеј. Поносни смо што смо остали доследни идеји наших предака и наставили да радимо на побољшавању услова за рад и учење, како у матичној школи „Бора Станковић“, тако и у издвојеним одељењима.

Ценимо залагање и успехе које ученици и наставници ваше школе постижу на свим нивоима такмичења и зато сте 2019. године добили најпрестижније признање – Октобарску награду града Лесковца.

Протекле године служе нам на понос и памћење, али и обавезују и подстичу да у годинама које су пред нама будемо још бољи и успешнији. Честитам вам овај јубилеј над јубилејима који показује доминацију људи који живе у вучјанском крају који су знање које су стекли знали да пренесу на будуће генерације, у ову школу су ишли људи који су постигли значајне резултате и завидне каријере, не само токо школовања него и у животу, они показују и новим генерацијама којим путем треба ићи. С обзиром да је данас и 140. годишњица школе у Губеревцу, користим прилику да и њима честитам јубилеј!“

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

Discover more from Medija centar 016

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading