Vreme, ljudi, događaji – prirodne lepote juga Srbije

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Пошто га карактерише умерено-континентална клима са веома благим зимама и умерено топлим летима, лесковачки крај обилује природним лепотама које су по својој разноликости и лепоти веома ретке. Бројне планине, језера, реке, бање, кањони, клисуре… одлика су овог краја.

Опширније о в д е:

Реке

Највећа река лесковачког краја је Јужна Морава која тече од југа према северу и заједно са Западном Моравом чини Велику Мораву. У Јужну Мораву се уливају: Власина, која захвата воду из Власинског језера и протиче кроз Црну Траву и Власотинце; Ветерница, која протиче кроз Лесковац;

Јабланица, која извире подно Гољака и протиче кроз Медвеђу и Лебане; Пуста Река, која креће са планине Радан, напуни Брестовачко језеро и протиче кроз Бојник. Вучјанка, која креће са планине Кукавице, протиче кроз Вучје и улива се у Ветерницу. У Лесковачком крају познате су и Козарачка река, Предејанска, Копашничка и Сушица.

 

Кањон реке Вучјанке

Протичући кроз усеке, стене и литице планине Кукавице, река Вучјанка прави предивне канале, слапове и „казане“. У кањону дугом неколико километара има више атрактивних места за купање. У самом средишту кањона реке Вучјанке смештена је једна од најстаријих хидроцентрала на Балкану. Изграђена је 1903. године, а и данас је у функцији.

Грделичка клисура

Десетак километара јужно од Лесковца, пространа лесковачка котлина почиње да прелази у брдовит предео под шумом. Ту настаје живописна Грделичка клисура, чији се најјужнији део зове Момина клисура. Кроз клисуру протиче река Јужна Морава. У наставку клисуре, на 25км од Лесковца, налази се Предејане, лепо планинско излетиште опкољено шумом, брдима, заклоњено од ветра и без магле – идеално за одмор.

Кукавица

Посебна је предност ове планине у податку да је од Лесковца, удаљена само 16 км. Са њиме је спојена линијама приградског саобраћаја, велике учесталости полазака, и путем са савременим коловозом. Ограничене могућности прихватања излетника у локалитету

Потенцијал за развој туризма у граду Лесковцу је планина Кукавица, која је смештена између Врањске котлине на југу, Лесковачке на северу, одн. Грделичке клисуре на истоку и долине Ветернице, са највишим врхом Влајном (1441 м). Овако ограничена захвата 587 м2. Планина Кукавица располаже природним условима за развој планинског и ловног туризма, обзиром на богатство ловне дивљачи, од којих су најзначајније дивље свиње и срнећа дивљач.

Остале врсте дивљачи и птица, као и присуство предатора, доминирају овим пространствима којима Ј.П. “Србија суме” газдује преко установљеног ловишта “Кукавица” које се налази на 1360 м н.в. Испред врха постоји ски стаза у дужини од 600 м, ширине 100 м, са просечним нагибом од 22 %. Кукавица је идеално место за припреме спортиста, планинарење и шетње у природи, сеоски туризам, брање лековитог биља.

 

Обронци Бабичке горе

Ова нетакнута планинска лепотица богата је разноврсном дивљачи, а њена посебност огледа се и у томе што се са њених обронака прожа изузетан поглед на Суву планину, тако да може представљати полазну тачку за организовање пешачких планинарских тура.

Власинско језеро

Власинско језеро је најпривлачнији и најпосећенији туристички центар југа Србије, удаљено је од Лесковца 75 км. Лежи на висоравни, чија је надморска висина 1260 м, у подножју планинских висова Чемерника, Варденика и Стрешера који се благо спуштају до обала језера.

Микроклиматске прилике Власинског језера омогућавају интензивно целогодишње искоришћавање. Температура воде на површини језера у сунчаним данима креће се од 21-23С, што омогућава купање.Снежни покривач у овим крајевима задржава се од почетка децембра до краја мартаа, па су прелепе стазе за скијање права атракција за љубитеље зимских спортова.

Примамљиви пејзажи, непрегледна шеталишта, богатство флоре и фауне, еколошки чиста, нетакнута природа са климом која посебно погодује здрављу, пружа непоновљив доживљај овог простора.Због свега овога Власинско језеро представља туристички бисер и атракцију југа Србије.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: