JKP “Vodovod”: Zbog zastarelosti vodovodne mreže, na teritoriji grada veliki broj havarija

Loading

LESKOVAC – Javno-komunalno preduzeće „Vodovod“, zajedno sa gradom Leskovcem, kao osnivačem, u prošloj godini, preduzelo je ogromne napore koji su se ogledali u kontinuiranoj aktivnosti zamene vodovodnih i kanalizacionih instalacija i proširenja mreže. Izgradnjom novog kolektora za odvođenje otpadnih voda do fabrike za preradu, znatno će se povećati kvalitet vodotokova, što će bitno uticati na poboljšanje uslova života građana., prenosi TV K-1.

Poslovanje leskovačkog „Vodovoda“ maksimalno je opterećeno otplatom kredita KFW banke, koji se finansira iz sredstava ovog javno-komunalnog preduzeća. To je jedna od obaveza, ali istovremeno i problem, sa kojim će „Vodovod“ nastaviti da se suočava i u toku 2022. godine.

Kada je u pitanju kredit KFW banke, ovo javno preduzeće je u 2021. godini, na ime glavnog duga, isplatilo 223 hiljade evra, odnosno nešto više od 26 miliona 300 hiljada dinara. Isto tako, govoreći o kamati, isplaćen je iznos od 85 hiljada evra ili skoro 10 miliona 50 hiljada dinara.

Uprkos finansijskoj opterećenosti, “Vodovod” je, kako ističe direktor, Staniša Ristić, uspeo da ostvari dobit u vrednosti od skoro 340 hiljada dinara.

Zbog zastarelosti vodovodne mreže na teritoriji grada Leskovca, ovo javno-komunalno preduzeće suočava se sa velikim brojem havarija na dnevnom nivou.

Takve situacije su vrlo učestale u Norvežanskoj ulici na Hisaru, zbog čega “Vodovod”, naglašava direktor Ristić, planira kompletnu rekonstrukciju mreže u drugoj polovini ove godine.

U bužetu lokalne samouprave za ovu kapitalnu investiciju, opredeljeno je više od 6 miliona dinara.

Jedan od problema u poslovanju leskovačkog Vodovoda je i otežano očitavanje vodomera, jer od 24 hiljade 250 vodomera, kako navodi Ristić, na mesečnom nivou, preko 1200 vodomera ostane neočitano. S tim u vezi, dolazi do komplikacija prilikom naplate potraživanja kod pojedinih potrošača.

Tokom 2022. godine, prema njegovoj najavi, planira se i zamena, servisiranje, kontrolisanje i overavanje oko 4.500 vodomera na području grada Leskovca.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: