Zaštitnik privrednika i preduzetnika: Ministarstvo finansija da odloži nove fiskalne kase

Loading

Udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije poslalo je ponovo zahtev Ministarstvu finansija da se odlože nove fiskalne kase, odnosno primena Zakona o fiskalizaciji do kraja ove godine i da se izuzme delatnost ostalo obrazovanje.

Novi model fiskalizacije, podrazumeva primenu savremenih hardverskih i softverskih rešenja u cilju unapređenja kontrole naplate javnih prihoda, te nova fiskalizacija predstavlja jedan od instrumenata na koje će se nadležni organi u narednom periodu u značajnoj meri oslanjati u borbi protiv sive ekonomije, piše Nova ekonomija.

Međutim, ovakav način uređenja određenih delatnosti za koje postoji obaveza da se uvedu nove fiskalne kase može da bude pogubna za ekonomiju zemlje, kažu u tom Udruženju.

Uvođenjem obaveze izdavanja fiskalnog računa u oblasti „ostalog obrazovanja“ ne podstiče se razvoj ove grane koja je od opšteg društvenog interesa, već se ova delatnost tera na crno tržište ili u sferu vršenja poreske optimizacije, gde će privatnici iz ove sfere tražiti poreske optimum u otvaranju računa u državama iz regiona kod kojih će poslovati bez navedenih fiskalnih nameta.

Kako su u ovom Udruženju rekli za Novu ekonomiju, veliki broj privrednika javio se u poslednje vreme Zaštitniku privrednika i preduzetnika koji imaju problem sa nabavkom e-kase i štampača jer dobijaju obaveštenje da ne mogu nove fisklane kase biti u funkciji na vreme, zbog toga što nisu stigli ili zbog toga što nema dovoljno vremena da se obrade i aktiviraju na vreme.

Jedna preduzenica kaže da je u februaru platila kasu i da isporuka e – kase tek treba da bude sutra kod servisera. Ona kaže da tako ispada da je čekala zadnji dan, a kasu je platila na vreme. Prema njenom mišljenju trebalo mnogo više vremena da se uvede i spovede fiskalizacija 2022.

„Pod takvim okolnostima smatramo skandaloznom izjavu Poreske uprave da će od 1. maja krenuti sa sankcionisanjem jer je njihov posao sa obezbede kvalitetne i neometane uslove poslovanja legalno registrovanim privrednicima, a ne da vrše represiju. Nije jasno za šta bi tačno trebalo da naplaćuju kazne privrednicima koji kucaju na staroj kasi jer im poručene nove e- kase nisu stigle. I u tom slučaju nije došlo ni do kakve utaje poreza“, kažu u Udruženju Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije.

U Udruženju podsećaju da su i stare kase povezane sa Poreskom upravom za šta se plaća mesečno trošak za sim karticu operateru.

izvor: Nova ekonomija

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: