Uspomene: Nevenka Vasić o lepotama vojničkog poziva i brojnim nagradama

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – На самом почетку осамдесетих година, када је био расписан конкурс за добровољно служење војног рока, пријавила сам се, јер ми је то био изазов – говори Невенка Васић, која живи у власотиначком селу Шишава.

-Био је то за мене изазов, јер се у мојој кући стално причало о војничком позиву, а мој деда је борац и нолилац знамења 41/44. године. Био је војни старешина и то ме је привукло, односно подстакло, да се опробам у тим водама! – наставља Васићева.

Осамдесетих година минулог века за добровољно служење војног рока пријавило се педесет пет, педесет шест девојака, а међу њима била је и Невенка Васић. Нажлост, на регрутацији се испоставило де је само Невенка способна за служење војног рока.

-Нисам то знала до момента када су ме позвали на разговор и саопштили да не смем да одустанем, јер ако се то деси „биће велика брука и срамота за општину Власотинце“, присећа се Васићева.

Тада су из локалне самоуправе обећали да ће, после служења војног рока, добити посао, али се то није десило иако је за војничке врлине добила бројне похвале и награде.

-Све своје војне обавезе обављала сам часно, професионално и била најбољи стрелац. За време Олимпијаде у Сарајеву 83/84. била сам учесница Војне параде. Поносна сам што знам шта значи бити војник, што многи не знају колико је адреналина у теби када се полаже заклетва, када се задужиш опремом и оружјем, када можеш знаш, хоћеш и мораш да чуваш своју домовину, да си корисна за друге, да шириш знање и искуства и самим тим постајеш родољуб, наставља Невена Васић.

И после толико година, и данас, жене-војници, које су биле на одслужењу војног рока широм Југославије од 83/85. године, стално су у контакту, сарађују, сећају се тих лепих тренутака војничког позива.

– Почетком септембра биће организован сусрет девојака-војника из тог периода, а први ће бити у Нишу, где сам организатор и домаћин, а касније ће се наставити у другим крајевима бивше Југославије. Овим сусетима желимо да подстакнемо девојке да се одазову и опробају у овом лепом позиву, каже не без поносом Невенка Васић из власотиначког села Шишаве.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: