Власотице: Обележен Дан победе, положени венци на споменик палим борцима

Loading

Полагањем венаца на споменик палим борцима НОБ-а на Старом гробљу данас је у Власотинцу обележен Дан победе над фашизмом. Том приликом венaц је положила делегација Скупштине општине Власотинце на челу са потпредседником Зораном Стаменковићем. Затим су венце положиле делегације Општинског одбора СУБНОР-а, Удружења резервних војних старешина и Удружења потомака рата 1912 – 1920.
Окупљене је најпре поздравио Србољуб Такић, председник Општинског одбора СУБНОР-а, који је подсетио на шест година трајања Другог светског рата и владавини најмрачније идеологије због које је уништено 22 милиона живота.
„У Другом светском рату тадашња Југославија изгубила је 1.706.000 људи, највећим делом Срба и највећим делом цивила. Неразумна солдатеска мислила је да ће нови, повлашћени свет створити на убиствима, смрти, патњи и сузама небројених милиона жртава. Као и ко зна колико пута раније показало се да царства утемељена на крви немају дуго трајање. Ниједно зло није донело добро, ниједна сила не траје довека“, поручио је Такић.
Присутне је поздравио и Томислав Митић, пуковник у пензији и члан Окружног одбора СУБНОР-а. Он је том приликом подсетио да је са територије наше општине у Другом светском рату учествовало око 3.600 људи, да је погинуло 313 бораца и 290 цивилних жртава, као и то да је Власотинце дало два народна хероја Милорада Милоша Диманића и Петра Станковића Љубу.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: