Otvorena izložba “Velikani srpskog glumišta”, galerija Kulturnog centra – Vlasotince

Loading

ВЕЛИКИ ГЛУМАЦ НИКОЛА СИМИЋ: РАД ДР МИОДРАГА МИЛУТИНОВИЋА

У галерији Културног центра на Нешићевом кеју, синоћ је отворена изложба слика, под називом „Великани српског глумишта“. Овом изложбом завршена је овогодишња вишедневна манифестација Музеји за 10. Организатор је ову манифестацију реализовао у сарадњи са Удружењем грађана „Жанка Стокић“ из Раброва.

Отварајући изложбу, заменик директора Културног центра Власотинце Братислав Валчић, је истакао да се међу 36 изложених слика налазе и три слике власотиначких аутора Јована и Александра Спасића и Миодрага Маринковића. Он је овом приликом прочитао и писмо које је упутио идејни творац изложбе „Великани Српског глумишта“, Драган Деспот Ђорђевић, који из оправданих разлога није присуствовао отварању. У писму се каже: Удружење грађана “Жанка Стокић” Раброво спровело је 4 конкурсна круга за израду портрета глумаца зарад сталне изложбене поставке “Великани српског глумишта” која је отворена у Малој сали Дома културе у Раброву.
Будући да је велика српска глумица Жанка Стокић значајан део живота провела у Раброву, месту у коме се од 2002. године одржавају Позоришне свечаности “Жанки у част”, указала се потреба да се на једном месту обједине великани позоришне и филмске сцене Србије, кроз сталну изложбену поставку, портретима глумаца који су оставили неизбрисив траг у историји српског позоришта.
Као одговор на конкурс за сталну изложбену поставку у Раброву под називом “Великани српског глумишта “, пристигло је преко 200 радова. Двочлана комисија коју чине Љиљана Јовић, дипломирани историчар уметности и Бојан Вељковић, мастер примењени уметник, донела је одлуку да 78 од преко 200 радова буде уврштено у изложбу “Великани српског глумишта”.
Изабрани радови својим уметничким квалитетима испуњавају критеријуме конкурса који је имао за циљ да се на упечатљив начин представе лик и дело неких од највећих имена српског театра. Одабрани радови својим изразом, снагом, психолошком продубљеношћу личности али и ликова које су играли, дају својеврстан омаж људима из театра који су својим делом обележили епохе у којима су играли . Тиме се потпуно поткрепљује идеја и испуњава циљ ове изложбе.
Изложба слика „Великани српског глумишта“ гостује у многим градовима на значајним позоришним и филмским фестивалима . Захваљујући свим уметницима који су се одазвали позиву наши великани поново „обилазе“ сцене широм Србије. Пројекат је настао је по идеји и у организацији Драгана Деспота Ђорђевића.
Пред вама је 36 радова пажљиво одабраних за ову прилику. Надам се да ћете освежити сећања на наше филмске и позоришне бардове и да ћемо се подсетити њихових дела.“
Изложба „Великани српског глумишта“ биће отворена до 5. јуна 2022. године.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: