Vlаsotince: Proslavljena gradska slava, letnji Sveti Nikola

Loading

Литијом улицама Власотинца и резањем славског колача Власотинчани су 22. маја прославили градску славу, Пренос моштију Светог оца Николаја, у народу познатији као летњи Свети Никола. Након Свете литургије у Храму Силаска Светог Духа на апостоле, из црквене порте кренула је литија улицама Власотинца до Крста код главне аутобуске станице, где је традиционално и ове године пререзан славски колач, преноси Власина.

У име домаћина присутним Власотинчанима се прво обратио и честитао славу директор Културног центра Власотинце Бранислав Катић, истичући да смо у прилици да након две године паузе литија поводом градске славе прође улицама Власотинца, те да ове године Културни центар слави педесет година постојања и да ће јубилеј бити обележен организовањем разноврсних догађаја и манифестација.

“Радује нас чињеница да смо опет у могућности да литија опет прође улицама Власотинца. Иначе, литија је обновљена 2018. године, након 70 година, али због корона вируса две претходне године морали смо да поштујемо епидемиолошке мере и градску славу смо обележавали без окупљања. Веома је битно поштовати традицију и надам се да ћемо је и у будуће неговати и поштовати”, истакао је директор Бранислав Катић.

Потом је славу Власотинчанима честитао председник општине Власотинце Братислав Петровић, “Наш заједнички задатак је да Власотинце буде боље и лепше за живот, зато заједно морамо то остварити, а пре свега морамо бити  људи као што је говорио и наш благопочивши патријарх Павле”, нагласио је председник Петровић.

У име свештенства власотиначке цркве кратку беседу о празнику и његовом значају говорио је јереј Милош Живић. “Отац свети Николај отворио је срце за све оне који су њему били познати и непознати и ширио љубав. Нека љубав коју ширимо литијом данас уђе у све наше домове”, казао је јереј Милош Живић, честитајући Власотинчанима славу.

Својим наступом гимназијалке Милена Крстић и Мила Митић употпуниле су програм свечаности.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: