Uhapsili pet osoba zbog postojanja sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca

Loading

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su pet osoba zbog postojanja sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca, saopštio je danas MUP.

Uhapšeni su A. H. (1989) policijski službenik PU Niš, faktički suvlasnik privrednih društava „Cash help” i „Cash help plus” doo iz Niša, S. H. (1965) formalni vlasnik i odgovorno lice u tim privrednim društvima, M. J. (1983) faktički suvlasnik i J. M. (1988) i T. S. (1992) zaposlene u navedenim privrednim društvima.

Osumnjičeni A. H. se tereti da je u dužem vremenskom periodu, zajedno sa S. H. i M. J. posredstvom J. M. i T. S. davao kredite fizičkim licima bez ovlašćenja Narodne banke Srbije, u poslovnim prostorijama privrednih društava, koja su registrovana kao zalagaonice, „Cash help” u Nišu i „Cash help plus” doo – filijalama u Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Pirotu, Leskovcu i Кragujevcu.

Osumnjičeni su sa fizičkim licima zaključivali ugovore o zajmu pri čemu su kao sredstvo obezbeđenja za povraćaj novca deponovali čekove građana ili administrativne zabrane, sa kamatama koje su na godišnjem nivou iznosile od 65 do 133 procenta.

U pretresu poslovnih prostorija i osumnjičenih, policija je pronašla gotovinski novac u iznosu od više od dva miliona dinara i deponovane čekove u vrednosti 35 miliona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: