Narodna biblioteka Vlasotince: Predstavljen roman Ljiljane Stamenković, leskovačke spisateljice, “Baba Julina životna priča”

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У Галерији Народне библиотеке “Десанка Максимовић”, у петак, 16. септембра представљен је пети роман лесковачке књижевнице Љиљане Стаменковић “Баба Јулина животна прича”. Поздрављајући присутне директор библиотеке Срба Такић истакао је да је иако је многима познато стваралаштво ове лесковачке књижевнице, до сада она није имала прилику да своје стваралаштво представи Власотинчанима.
О стваралаштву Љиљане Стаменковић говорио је проф. др Драгомир Радовановић.
“У роману је испричана прича једне жене која је осликала живот и стање у Лесковцу у то време. Из романа ћемо сазнати да се у граду живело полутански, неки од рада у фабрикама и установама, а неки од пољопривреде. Код ауторке је породица центар свих збивања, то је она породица у којој се знао ред, у којој се знало ко су родитељи, а ко деца, ко је мушко, а ко женско, ко је старији, а ко млађи, ко је рођак, а ко комшија”, рекао је између осталог проф. Радовановић, који је уједно искористио могућност и у више наврата читао своје афоризме.
Присутнима се захвалила и ауторка романа Љиљана Стаменковић, истичући да су делови романа написани на лесковачком дијалекту, са жељом да се приближи дух времена у коме је Баба Јула живела.
Посебно лепим, ово вече учинили су чланови групе Жи(в)чани бенд, који су за ову прилику извели неколико песама, тако да је ово књижевно вече потрајало дуже од планираног времена.
Овом приликом Љиљана Стаменковић и Драгомир Радовановић власотиначкој библиотеци поклонили су тридесетак књига, које ће се наћи на полицама Завичајног одељења власотиначке библиотеке, преноси лист “Власина”.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: