Regionalni skup o etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave

Loading

Данас је у сали Скупштине одржан Регионални скуп о етичком кодексу функционера локалне самоуправе који је отворио градоначелник Лесковца и председник СКГО др сци. мед. Горан Цветановић.

Градоначелник је, пожелевши свима добродошлицу, рекао: „С поносом могу да истакнем да је 2019. године град Лесковац, као члан Председништва Сталне конференције градова и општина, међу првима подржао израду новог Етичког кодекса функционера локалне самоуправе. Председништво је израду овог важног документа поверило Стручној служби Сталне конференције, а потом је усвојило израђени текст. То је верификовано на 47. Скупштини Сталне конференције, која је једногласно усвојила Етички кодекс, чиме је препоручила својим чланицама и појединачно усвајање у свим скупштинама градова и општина.

Скупштина нашег града ће у наредном периоду усвојити Етички кодекс функционера, а верујем да ће то учинити и скупштине других општина и градова. Као председник Сталне конференције градова и општина, имам част да позовем све локалне скупштине да већ на првим наредним седницама у свој дневни ред унесу усвајање Етичког кодекса функционера локалне самоуправе.

Поред усвајања Етичког кодекса, веома је важна и његова примена. Стална конференције градова и општина осмислила је и спроводи низ активности којима ће градовима и општинама у томе помоћи:

– објављен је Водич за примену Етичког кодекса функционера локалне самоуправе;

– израђено је шест модела аката за усвајање и примену Етичког кодекса;

– спроводи се посебна електронска обука намењена функционерима локалне самоуправе.“

О сврси и садржају Етичког кодекса функционера локалне самоуправе говорио је шеф Одељења за политички систем локалне самоуправе, СКГО, др Новак Гајић, док је Водич за примену Етичког кодекса функционера локалне самоуправе представила Маја Стојановић Керић, шеф Одељења за правни систем локалне самоуправе, такође из СКГО. Радмила Јосиповић, спољни сарадник СКГО, представила је шест модела аката за усвајање и примену Етичког кодекса, а Бранко Љубоја говорио о е-обуци СКГО.

Регионални скуп водила је Наталија Матуновић Милошевић, шеф Одељења за социјалну инклузију, из СКГО.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: