VLASOTINCE: Festival hrane i pića “Ukusi juga”, po četvrti put

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Фестивал хране и пића “Укуси југа” протеклог викенда је одржан по 4. пут, у Спомен парку на Старом гробљу. То је била прилика да 20-так излагача из Власотинца и суседних општина представе своје производе заинтересованим грађанима. Туристичка организација Власотинца, поред излагачког дела, за заинтересоване је организовала и пар радионица, тако да су одржане радионице о спремању ајвара и прављењу банице, као и предавања о органској производњи и лековитом биљу. Отварајући фестивал све присутне је поздравила Оливера Цветковић у име Туристичке организације општине Власотинце, објашњавајући како се дошло до идеје и која је идеја водиља ове манифестације.
“Ево нас по 4. пут на Фестивалу хране и пића “Укуси југа”. Наша идеја приликом организовања манифестације била је да на једном месту окупимо произвођаче здраве хране и пића овог дела Србије. Да их промовишемо, а истовремено им дамо подстрек за даљи развој. Желимо да истакнемо и значај гастрономије у креирању туристичке понуде нашега краја, и истовремено да подстакнемо брендирање гастрономске понуде овог дела Србије. Из године у годину све је већи број учесника који излажу на фестивалу. Ове године преко 20 излагача из три округа, јабланичког, пчињског и пиротског је представило своје производе. Циљ нам је да поред производње хране и пића подстакнемо и учешће оних који се баве традиционалним рукотворинама, како бисмо сачували своју традицију и своје обичаје. Поред едукативног, организовали смо и забавни део програма”, рекла је Оливера Цветковић, отварајући Фестивал хране и пића “Укуси југа”.
На штандовима је било производа пољопривредних газдинстава који се баве производњом зимнице, меда, пецива, вина, ракије, органске хране, скупљања лековитих биљака и производњом чаја, скупљања гљива и специјалитета од гљива. Поред тога, удружења су представила и предмете, који су израђени на традиционалан начин.
Веома занимљива је била радионица припреме банице, коју су водила деца из Беле Паланке, а придружили су се и власотиначки малишани.
Организатори манифестације “Укуси југа” приредили су и дружење са песницима, па су заинтересовани могли да уживају у казивању стихова десетак песника из Лесковца, Ниша, Беле Паланке и Власотинца. На овај начин је у амфитеатру Спомен парка обележен “Европски дан језика”.
Поред изложбеног и продајног, фестивал је имао и хумани карактер. Удружење Ундерграунд фест, Енглиш клуб и Фондација “Покрени живот” су имали свој штанд, на коме су били изложени производи које су на радионици припремили ученици власотиначке Гимназије, у оквиру пројекта “Покрени се”.
У разговору са излагачима сазнали смо да радо долазе у Власотинце на ову манифестацију, да је добро организована и да се добродошлица и гостопримство осећају на сваком кораку.
Организаторима Фестивала хране и пића “Укуси југа” лепо време је и ове године ишло на руку, преноси “Власина”.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016