Milko Stojković, pisac: Preslap – Crna Trava, ljudi, vreme, dogadjaji

Loading

PRESLOP. – „Mučen smo nije narod. Stizale su ni nevolje, zlo, boles, tuđin. Svet obigramo da najdemo tišinu, mir, kolko-tolko bez uplav da preskrcamo ovija život od boga daden.“

Poterali mučenici stoku, dečicu za ruke, prtene torbe na grbinu, pa bežeći od zloga , tražeći spas u šumama i planinama stigli na Čemernik. Onako umorni i napaćeni naklali oganj da podgreju deci mleko i dogovore se gde sutra. Baš u to doba naiđe putnik namernik duge kose, bele brade, u iscepanom balenom odelu i struljom praznom torbom na ramenu. Starci se razmakoše te pridošlom načiniše mesto kraj vatre, a žena reduša mu ponudi lonče mleka i presan lebac, a to je bilo i sve što su imali. Čemernim domaćinima starac beše drag kao neko svoj koga su dugo čekali i dočekali.

„Sedmi dan od nač’ska je Vidovd’n,“ – progovori starina kad pojede ponuđeni lebac, – „a u noč uoči Vidovd’n če se od istok pojavi zvezda padalica. I vije da jutre pojdete na istok njoj u sreču. Pa, ka ju sretnete, kude ona padne tuva da se naselite.“

To reče, pa ustade i pođe svojim putem.

I svi prisutni videše da mu u onoj praznoj struljoj torbi nešto svetli. Kao da se iz one torbe širila blagost i spokoj.

I poslušaše neudomljeni putnici paćenici starca. A, sedmog dana, noć uoči Vidovdana, idući  na istok, stigoše na Planu, a iznad Rudina se pojavi zvezda padalica i pade na mestu na kome se danas nalazi Preslop.

I tu se raskomotiše i odmoriše. I do dana današnjeg traju kroz svoje potomke.

A, Preslop?

E, i on traje do dana današnjeg u vidu zvezde petokrake. Cvenjci, Ješekovi, Rid, Rajni i Bojišini. Ali, pri padu se dva kraka zvezde polome pa su mahale Cvenjci i Ješekovi kraće od drugih mahala. Polomljeni parčići zvezde odskoče i padnu na mesta gde su sada Mlađinci i Krivi Del.

Kako tada, tako i danas.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016