LESKOVAC: Nastavak uspešne saradnje sa organizacijom Help

Loading

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цватановић и Војкан Миловановић шеф ХЕЛП канцеларије у Нишу данас су потписали уговор за релаизацију пројекта „Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група“ који предност даје социјалној категорији и фокусиран је на запошљавање локалног угроженог становништва са посебним акцентом на групе у повећаном ризику од социјалне искључености. Циљ пројекта је да се смањи сиромаштво, да се допринесе социјалној инклузији и економском оснаживању.

Након потписивања градоначелник се обратио новинарским екипама и рекао: „Град Лесковац и оганизација ХЕЛП улазе у још једну годину успешне дугогодишње сарадње током које је кроз разне пројекте подржано 376 малих бизниса, а вредност дониране опреме је око 1,2 милиона евра. На територији нашег града пројекат који данас започињемо ће се спроводити у две фазе, а током прве која траје од данас до краја јуна 2023. године биће подржана најмање 22 бизниса. У другој фази, чији је период имплементације од 1.7.2023. до 30.6.2024. биће подржано најмање 12 бизниса. Друга фаза подразумева и реализацију обуке за 14 полазника радне праксе и за полазнике који ће након краће праксе са послодавцем закључити уговор о раду на најмање 12 месеци уз донацију послодавцу у виду опреме. Вредност пројекта, који финансира шведска Влада преко шведске агенције за међународни развој и сарадњу „СИДА“, износи око 148 хиљада евра, од којих учешће Града износи 47,2 хиљаде евра.“

Градоначелник се захвалио организацији ХЕЛП на дугогодишњој сарадњи и истакао да су овакви пројекти један од начина за смањење незапослености, односно повећања запослености, али и за стицање правог радног искуства и подршку младим привредника.

„Хвала градоначелнику и граду Лесковцу на изузетној и дугој сарадњи, одличној сарадњи. Сигуран сам да ово неће бити последњи пројекат који радимо у Лесковцу и надамо се да ћемо имати у наредном периоду тако добру сарадњу као што смо и до сада имали. Желео бих да се захвалим ии нашем донатору, шведској Влади преко шведске агенције за међународни развој и сарадњу, која иначе финансира овај пројекат који је почео прошле године и трајаће до краја 2025. године и у пројекту учествује 16 градова и општина широм Србије, међу којима је и Лесковац. За све оне који су заинтересовани да конкуришу, организоване су презентације о овом пројекту, тако да имамо 12.10. и 21.10. у Центру за стручно усавршавање у 11 часова како би се сви заинтересовани ближе информисали. Циљна група су особе које су под ризиком социјалне угрожености, жене имају предност, млади, особе које су дугорочно незапослене, породице које живе у руралним областима, вишечлане породице и припадници мањинских заједница” – рекао је Војкан Миловановић

Одабир корисника ће вршити организација ХЕЛП уз консултацију надлежних за ову област у локалној самоуправи града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016