Mирјана Њања Томичић: То је онај живот – књига у славу живота, Народна библиотека Власотинце

Loading

ТО ЈЕ ОНАЈ ЖИВОТ – КЊИГА У СЛАВУ ЖИВОТА
У петак, 23. септембра, у Галерији Библиотеке представљена је нова књига у издању наше установе, „То је онај живот“, Мирјане Њање Томичић. „Посебно је значајна за нас као издавача јер открива неке чињенице из периода Другог светског рата, који нам је из историје Власотинца најмање познат“, казао је Срба Такић, уредник, у уводном говору.
„То је онај живот“ говори о породици Томичић – Стојановић, са нарочитим освртом на лик и дело Светозара Стојановића, ауторкиног деде по мајци, који је за време Другог светског рата био председник општине Власотинце. После ослобођења, 1944. године, Светозар је међу првима био ухапшен, а недуго затим и стрељан (9.1.1945).
Мирјана је 2005. године успела да га, пред Вишим судом у Београду, рехабилитује и скине са његовог имена обележје „народног непријатеља“, а ево, 77 година после његове трагичне смрти, написавши књигу оставила је трајни споменик. Зато се она, рекли би смо с правом, нада да ће Светозар Стојановић, ратни председник општине, добити део простора у нашем завичајном музеју!
„Поклонићу део породичне заоставштине да би се урадила стална поставка“, закључила је она своје излагање, на представљању књиге.
https://www.facebook.com/bibliotekavlasotince

Recommended For You

About the Author: danilo kocic