MUP: Odgovor na saopštenja novinarskih udruženja u slučaju pretnji novinaru i vlasniku časopisa “Drvotehnika”

Loading

Као што је Министарство унтрашњих послова навело у данашњем одговору Верану Матићу, члану Радне групе за безбедност новинара, припадници Министарства унутрашњих послова и Сектора унутрашње контроле истраге спроводе професионално и темељно, као и у случају претњи новинару Драгојлу Благојевићу, власнику часописа “Дрвотехника”. Онима којима није јасно, а изгледа да није појединим новинарским и медијским удружењима, поновићемо и објаснити још једном.

По налогу тужилаштва, припадници полиције су прикупили доказе у вези са случајем претњи новинару часописа “Дрвотехника” Драгојлу Благојевићу и доставили их надлежном тужилаштву на даље поступање. У извештајима и полицијских службеника ангажованих у поменутој истрази и Сектора унутрашње контроле који је, по налогу тужилаштва, проверавао њихов рад, изнете су чињенице, које су неупитне, а унутрашња контрола је утврдила да је поступање полиције било законито и професионално, уз потпуно поштовање процедура.

Полиција се не бави ни скривањем важних података, како је изјавио Матић, нити скривањем доказа, како наводе новинарска и медијска удружења, а ни измишљањем, како би потврдила нечија уверења, већ само и искључиво прикупљањем чињеница и доказа који ће дати реалну слику догађаја. Зато не можемо, а да не питамо у ком то систему су уверења кредибилнија од материјалних доказа или на који начин изношење истине поткрепљене материјалним доказима опструира процесуирање случаја или додатно угрожава безбедност новинара, а још мање на који начин чињенице подривају тужилачку истрагу.

Оцене Верана Матића и појединих новинарских и медијских удружења о раду полиције на случају новинара Драгојла Благојевића су у најмању руку некомпетентне, непрофесионалне, скандалозне и површне. Такве оцене појединаца и удружења су и забрињавајуће, јер коментарисање детаља истраге у току трајања истражног поступка нас може довести у сумњу у намере Матића и појединих новинарских и медијских удружења да тиме врше притисак на полицију и независне органе правосуђа. А срамотно и малициозно изношење лажи представља обмањивање јавности и нарушава углед Министарства унутрашњих послова.

Рад и квалитет доказа које прикупи полиција процењују независни правосудни органи, а не новинарска удружења. О томе ће коначну реч дати и надлежно тужилаштво кад заврши истрагу. Полиција ће сачекати њихов одговор, а требало је да га, пре изношења несувислих коментара и оцена, сачекају и Веран Матић и представници појединих новинарских и медијских удружења.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: