Narodni muzej: Održan naučni skup “Srpske nacionalne integracije i dezintegracije kroz vekove”

Loading

Данас је у свечаној сали Народног музеја Лесковац одржан међунаордни научни скуп на тему „Српске националне интеграције и дезинтеграције кроз времена“.

Скуп је отворио градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, и на отварању скупа казао: „Изузетна ми је част што могу све да вас данас поздравим. Свима вама који сте пристигли из разних крајева наше земље и Републике Српске, али и из Северне Македоније и Бугарске користим прилику да пожелим добродошлицу у Лесковац – средиште Јабланичког управног округа. Лесковац је град који има душу. Град у којем су сви добронамерни људи дочекани пријатељском топлином, братском љубављу и богатом трпезом. Град у коме живе вредни, марљиви и честитити грађани.

Марљивост Лесковчана, и континуирани рад локалне самоуправе допринели су да се Лесковац данас развија и напредује у свим сегментима друштва. На привредно-економском плану успели смо да обезбедимо нова улагања и инвестиције, отворимо нове фабрике и обезбедимо већи број радних места.“

„Лесковац је град који живи и који напредује на свим пољима, али и место које води рачуна о својим прецима, националном предању и прошлости. О томе сведочи управо овај научни симпозијум посвећен 110-годишњици од Балканких ратова и 30-годишњици од стварања Републике Српске, који са својим, сада већ традиционалним партнерима, организује Народни музеј у Лесковцу.

Поносан сам на установе културе Града Лесковца које је свих ових година краси ефикасно, плодотворно и друштвено корисно деловање. А када је у питању организација научних скупова и издавање научних часописа из области историје, археологије, етнологије и историје уметности, Народни музеј у Лесковцу је показао да је у том послу непревазиђен. Зато је и научни часопис Народног музеја у нашем граду, Лесковачки зборник који има традицију излажења 62 године, од стране Матичног одбора категорисан као истакнути национални часопис – што значи да смо превазишли локалне и регионалне оквире и достигли национални ниво, на чему честитам свим људима који су са пуно енергије, љубави, знања и умећа учествовали – уредништву Лесковачког зборника.“

Небојша Димитријевић, директор Народног музеја Лесковац, рекао је: „Кад видим ову слику, видим да овај скуп напредује у све три димензије: у квалитету, у квантитету и у значају и желео бих да се захвалим свим учесницима овог скупа који својим радом доприносе да најстарији музејски часопис у Србији, а то је Лесковачки зборник, буде и међу најеминентнијим часописима у Србији. Такође, и сама тема скупа и наша бурна историја даје велике могућности за истраживачки рад, за радове, разговоре. Желим вас срећан рад и лепо време у Лесковцу.“

Проф. др Дејан Антић, председник Управног одбора Народног музеја Лесковац и организатор скупа, истакао је да му је задовољство што је овај међунаросни скуп окупио 35 еминентних стручњака из области историје, археологије, политикологије и културологије из земље и региона, који су кроз 25 научних прилога већ дали допринос овом научном скупу и Лесковачком зборнику.

“Нарочита захвалност свих нас овде иде граду Лесковцу и др Горану Цветановићу, без чијег разумевања Лесковац данас и сутра не би био престоница историјске науке у земљи, и без чије подршке овај међународни симпозијум ове, као ни свих претходних година, не би могао да се одржи. Ретки су велики градови на југоистоку земље који несебично помажу идентитетске науке, а локална самоуправа града Лесковца показала је да разуме значај хуманистичких дисциплина у процесу изградње савременог и развијеног друштва.

И ми смо, драги пријатељи, поверење које су нам указали градоначелник Лесковца и Министарство културе Републике Србије овим скупом испунили. Прошле године сам вам са истог овог места обећао модернизацију музејског часописа. Обећано је и испуњено. Лесковачки зборник је сада видљив широм света. Израдили смо савремену дигиталну платформу. Сад нам остаје да се уз помоћ  Матичног одбора за историју, етнологију, археологију и историју уметности изборимо да истакнути национални часопис Лесковачки зборник добије категорију коју због еминентних научних сарадника, квалитета научних прилога, специфичности тематике која се у њему обрађује и због 62-годишњег континуитета у излажењу заслужује, а то је категорија врхунског националног часописа.”

Почасни конзул Републике Србије у Охриду Михајло Филев, је такође говорио на скупу. „Част ми је и задовољство што представљам наш драги братски народ и нашу заједничку културу и традицију, која траје вековима, а наставићу и у будућности. Велико хвала за то што ме је Република Србија одабрала за почасног конзула и да имам велику одговорност и велику част да радим даноноћно и мукотрпно како бисмо реализовали све наше заједничке пројекте.“

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016