HELP: Više od 700 paketa školskog pribora podeljeno deci iz socijalno ugroženih porodica

Loading

Više od 700 paketa školskog pribora podeljeno je deci koja dolaze iz porodica povratnika po readmisiji kao i socijalno ugroženih porodica. Opremu je podelila nemačka organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V., uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ (PME) i u saradnji sa SKRUG Ligom Roma i lokanim partnerima poput obrazovnih ustanova, centara za socijalni rad i lokalnih poverenika.

Ukupna vrednost isporučenih paketa iznosi 50.300 evra (5.898.077 dinara), dok prosečna vrednost jednog ranca u kom se nalaze pernica, sveske i pribor za pisanje i crtanje za celu školsku godinu iznosi 65 evra (7.622 dinara).

Raspodela paketa školskog pribora realizovana je uz pomoć lokalnih partnera – mreže romskih organizacija SKRUG Lige Roma, centara za socijalni rad, lokalnih poverenika Komesarijata za izbeglice i migracije, i romskih medijatora.

Za pet godina trajanja projekata punim rancima školskog pribora za celu školsku godinu podržano je više od 5000 dece.

Istraživanje „Društveno-ekonomski položaj i reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji u Srbiji” 2021. godine pokazalo je da u čak 31 odsto domaćinstava povratnika po readmisiji ima dece uzrasta 3-14 godina koja ne idu u obrazovnu ustanovu za svoj uzrast. GIZ je prepoznao važnost integracije dece povratnika u školski sistem, čime će se na duže staze doprineti jačanju njihovog položaja”, navela je Marija Bogdanović, vođa globalnog programa PME koji u Srbiji sprovodi GIZ.

PME program, putem DIMAK centra, a zajedno sa partnerima, Ministarstvom za rad, zapošavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i KIRS kroz podršku pri zapošljavanju i samozapošljavanju, pravnu i psihosocijalnu pomoć, kao i besplatne obuke, radi na integraciji povratnika po readmisiji, kao i jačanju kapaciteta ugroženih kategorija društva.

Projekat „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila III“ koji sprovodi Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. za cilj ima podršku uključivanju dece povratnika i socijalno ugroženog stanovništva u formalni obrazovni sistem. Projekat je podržan u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj“ koji je finansiran od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i u Srbiji ga sprovodi GIZ.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: