Vlasotince: Gimnazija “Stevan Jakovljević” obeležila Dan škole i šest decenija postojanja

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Данас је обележен Дан школе Гимназије „Стеван Јаковљевић“ и 60 година постојања ове установе образовања. Велики јубилеј у школи се обележава вишедневним активностима. Данашњој централној прослави присуствовали су професори и директори у пензији, представници локалне самоуправе, основних школа и вртића. Госте и колеге је најпре поздравио директор школе Драгиша Поп – Илић, који је подсетио на значај ове установе образовања и њен велики јубилеј.
Нина Тасић и Петар Вељковић су у најави програма под називом „За милион година“ дали кратак осврт на историјат школе, значај образовања и пута који се изабере ка одрастању. О успесима школе током протеклих годину дана говорили су гимназијалци Андријана, Кристина и Андрија.
Потом су се представили полазници Истраживачке станице Петница, Андрија Станковић, Милица Станковић, Анђелија Јовановић и Анђела Стефановић. Андрија је будућим гимназијалцима поручио да раде на себе и свом образовању, да уче и друже се, али да не напуштају своју земљу.
Анастасија Костић се присетила изложбе скулптура Олге Јеврић у галерији САНУ и посете Сајму књига у Београду, док је Николина Стефановић говорила о посети Музеју Николе Тесле и Планетаријуму „Руђер Бошковић“, што је гимназијалцима дало прилику за виртуелну шетњу небом. Уследио је монолог на дијалекту Луке Митића који је насмејао публику до суза. Катарина Лепојевић је говорила о међународним пројектима English cluba, Емилија Димитријевић је на хумористичан начин представила професорски живот, док се Александар Живковић, најмлађи уредник Wikipediе на српском језику представио као глумац и спортиста. Катарина Димитријевић је на руском језику казивала песму „Писмо мајци“.
Промовисање школе на оригиналан, духовит и занимљив начин приређено је у свечаној сали школе у амбијенту употпуњеном сликама ученице Александре Митов и недавно преминулог професора Небојше Митровића Пуше.
Хор је свој наступ започео песмом Ово је земља за нас, па онда песмом Шанзелизе на француском језику.
Поручили су гимназијалци будућим ђацима ове школе да баш овде стекну своје срдњошколско образовање и на најбољи начин се припреме за факултете које желе да упишу, да се у овој школи најлепше дружи и одраста, да она најбаоље даје ветар у леђа својим ђацима.
Аутори програма су: Сузана Пешић, Татјана Милић и Драгана Хаџи-Ђокић, професорке српског језика и књижевности, Биљана Пиповић, професорка енглеског језика, Снежана Станковић и Слађана Коцић Петковић, професорке француског језика , Виолета Коцић, професорка руског језика и Игор Ранђеловић, професор музичке уметности, уз техничку подршку професора Витомира Хаџи Ђокића.
Јуче је у школи интерактивно предавање на тему „Управљање личним финансијама“ одржала Јована Ристић, мастеранд на Специјалистичким студијама, на смеру дигитални маркетинг и е-трговина.
Сутра гимназијалце очекује предавње „Чудесен свет хлорофила“, које ће одржати проф. др Јелена Звездановић, ванредни професор Технолошког факултета у Лесковцу, док ће предавање на тему „Знамените жене у српској историји“ одржати др Мирослав Пешић, ванредни професор на Департману за историју на Филозофском факултету у Нишу.
Петак је резервисан за Brain Gym такмичење у решавању Рубикове коцке, судоку и шах. Активност „Размрдајте вијуге“ организују професори математике Ивана Митић и Милош Коцић
Предавање „Тајне лепоте Таре“, истог дана одржаће ученици трећег разреда Андрија, Ана и Душан, чији ментор је професорка Весна Митић. Предавање „Wikipedia као релевантни извор информација – да или не“ одржаће ученик Александар Живковић, уредник и администратор Wikipedie на српском језику.
За понедељек је планирана свечана додела награда победницима литерарног конкурса за најбољу песму на енглеском језику – I AM, коју ће организовати професорка Биљана Пиповић. Поводом Дана школе и 60 година Гимназије „Стеван Јаковљевић“ недавно је одржана трибина “Тачно у подне са физиком”, коју је организовала професорка Маја Вељковић у сарадњи са Департманом за физику са ПМФ-а у Нишу.
Изложбу ученичких радова под називом „Минијатуре – исечци из познатих дела“ приредила је професорка Гордана Саничанин са својим ученицима.
Гимназија „Стеван Јаковљевић“ је основана 1962. године. Њен први директор био је Радомир Катић, професор историје. Тада је договорено да школа носи назив професора Универзитета у Београду, Стевана Јаковљевића, који је био први послератни ректор Београдског универзитета, учесник оба рата, редовни члан САНУ и књижвник, чије је најпознатије дело „Српска трилогија“. За Дан школе изабран је датум његовог рођења, преноси лист “Власина”.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: