Leskovac: Uspesi Trgovinsko-ugostiteljske škole, uručene zahvalnice

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Приликом данашње посете Трговинско-угоститељској школи, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је казао да план издвајања за област образовања у 2023. години износи преко милијарду динара. Упоредивши 400 милиона динара, колико је за ову значајну област било издвојено 2012. године, нагласио је да образовање представља стуб јаке државе и успешног друштва, те да су средства у буџету опредељена за све нивое образовања већа сваке године.

  • Повод обиласка Трговинско-угоститељске школе били су успеси ученика и професора школе, због чега им је градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић уручио захвалницу за изузетан допринос и промоцију града. „Ова школа је основана давне 1906. године и спада у најстарије школе ове врсте у Србији. Током деценија се развијала, мењала образовне профиле и усклађивала свој рад са савременим токовима и данас представља једну од најтраженијих средњих школа.
  • Каже се да је грам праксе тежи од тоне теорије, а нама је стало да ученици имају адекватне услове и за стицање теоретских знања, као и за њихово имплементирање у пракси. Зато смо омогућили да будући посластичари користе специјализовани кабинет – посластичарницу „Фонтана“ у самом центру града, а будући кувари и угоститељи ресторан „Златан праг“. Град Лесковац је за текућу годину издвојио 15,6 милиона динара за функционисање ове школе. У оквиру сарадње Канцеларије за младе и ваше школе успешно је реализовано неколико пројеката – летњиковац, опремање сале за физичко васпитање и пројекат под називом Дигитализацијом до бољег знања. Реализацијом ових пројеката ученици и професори су добили учионицу на отвореном, функционалан мобилијар за часове физичког васпитања и мобилну медијатеку.
  • Како би ученици били безбедни и у школском дворишту, које деле са школом Трајко Стаменковић, урађена је ограда и за то је из буџета града издвојено око 4 милиона динара.
  • Са задовољством финансирамо одлазак ученика на републичка такмичења, а они се са истих враћају са великим бројем медаља и награда. Зато се ова школа потпуно заслужено нашла на сајту председника Србије, господина Александра Вучића, у делу „Најбоље из Србије“, као школа за будућност” – истакао је градоначелник у свом обраћању.
  • Директорка школе Драгана Иванчевић се захвалила на подршци града и градоначелника, као и на посети и казала да је данашњи обилазак представљао мало путовање кроз објекат и активности школе. „Жеља нам је била да се мало похвалимо, да вам покажемо како се развијамо и како се трудимо да учење и рад у нашој школи буду бољи и пријатнији. У протекле три године ређали смо успехе на националним и међународним такмичењима, реализовали пројекте у оквиру локалних и европских фондова, али и улагали у сређивање школе са циљем стварања лепшег и сврсисходнијег простора за рад ученика и наставног особља“, истакла је директорка Иванчевић. Она је посебно подвукла и важне пројекте које је Трговинско-угоститељска школа реализовала: четири велика Еразмус пројекта, у вредности од 40 до 62 хиљаде евра, реализована са стопроцентним процентом испуњености, захваујући чему је школа добила акредитацију која важи до 2027. године. Тренутно је у току пети пројекат, у оквиру кога у Атини борави 12 ученика и три професора, на специјализацији у рибљим ресторанима, а наредне године ће се реализовати и шести пројекат, за 47 ученика и 8 професора, свих профила, као и пројекат за наставнике опште-образовне групе предмета. Ту је и пројекат спроведен уз помоћ Министарства просвете, за опремање кабинета за услуживање, вредан милион и 800 хиљада динара, а школа је кроз пројекте добила и 20 рачунара, 28 лаптоп рачунара и пројектора са пратећом опремом. Кроз четири пројекта финансираних преко Канцеларије за младе, урађен је летњиковац, опремљена сала за физичко васпитање, мобилна медијатека и спроведен је пројекат „Дигитализацијом до бољег знања“.
  • На крају су градоначелнику Цветановићу, Бранкици Стаменковић, Канцеларији за младе и Халк банци уручене захвалнице за допринос развоју школе. Одговарајући на питања новинара, градоначелник је о предстојећој реконструкцији школе казао да је пројекат завршен, да су прибављене дозволе те да се очекује одговор некадашње Канцеларије за управљање јавним улагањима, сада Министарства, и да процењена вредност радова износи 190 милиона динара

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: