Kulturni centar Vlasotince: Počelo obeležavanjem pola veka postojanja koncertom ansambla “Branko”

Loading

Поводом обележавања полувековног постојања Културног центра Власотинце синоћ је концертом Вокално-инструменталног ансамбла „Бранко“ почео вишедневни културно-уметнички програм.

По речима директорке Културног центра Маје Марковић, дани обележавања овог значајног јубилеја поклапају се са претпразничним активностима, тако да ће у сусрет новогодишњим и божићним празницима малишани добити на дар две дечје представе. У оквиру програма прославе планиран је и новогодишњи концерт Музичке школе „Станислав Бинички“ – одељење у Власотинцу и пројекција филма „50 година Културног центра“, аутора Небојше Илића Илкета, који је снимљен овим поводом.

Синоћ је на репертоару ансамбла „Бранко“ била махом изворна традиционална и етно музика. Публика је, између осталих, могла да ужива у песмама: Расти мој зелени боре, Елена керко, Симбил цвеће, Назад Калино моме, Не питај, Ајде Јано, Мој голубе, Јечам жела, Где си да си мој голубе, Весели се српски роде, Маријо ћеро моја, А, сад адио, Јовано Јованке и сплет Косовско-Метохијских песама и Арапском инструменталу. Ансамбл је на бис извео Брзу грчку композицију.

Ансамбл „Бранко“ основан је са благословом Његовог преосвештенства Епископа нишког Г.Г. Арсенија 2020. године. Домен његовог музичког деловања и интерпретације је музика са Косова и Метохије, те су музичари овог ансамбла показали у току 2021. године велики професионализам и аутентичност у извођењу ове музике на разним културно-уметничким дешавањима у Лесковцу и шире. У првој години постојања ансамбл је забележио први успех. На Међународном такмичењу „Мелодианум“ освојио је бронзану медаљу у својој категорији, у конкуренцији од преко 50 ансамбала из пет земаља. Шеф ансамбла је истакнути музички уметник Драган Пешић Пензија, а музички сарадник Никола Нинић. Ансамбл броји 24 члана свих узраста, од 7 до 77 година.

Вокално-инструментални ансамбл „Бранко“ на свом репертоару има грчке, руске, македонске и духовне песме.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: