Udruženje “Strelaci protivgradne zaštite – Kukavica”: Zašto nema dovoljno strelaca!?

Loading

У Свечаној сали града Лесковца Удружењу „Стрелци противградне заштите – Кукавица“ уручен је уговор о финансирању вредан 5,5 милиона динара. Заменица градоначелника Лесковца Лидија Димитријевић подсећа да Лесковац годинама уназад путем пројектног финансирања подржава противградне стрелце.
-Удружењу грађана „Стрелци противградне заштите – Кукавица“ ове године додељена су средства у износу од 5,5 милиона динара, док је за наредну годину за исту сврху планирано шест милиона динара. У текућој години је за набавку 120 противградних ракета, реконструкцију противградних станица, набавку ХТЗ опреме за стрелце, финансирање и суфинансирање Удружења издвојено 12,2 милиона динара, док је за 2023. годину за исту намену планирано 15,1 милиона динара.
Председник Удружења „Стрелци противградне заштите – Кукавица“ Жикица Маринковић истиче да, без обзира на помоћ коју Град Лесковац пружа, све је теже наћи неког ко жели да ради овај посао.
-Ово је била моја 44 сезона. Од државе последњих 18 година имамо надокнаду од 4.000 динара, Републички Хидрометеоролошки завод нам не уплаћује никакве доприносе и порезе за тај новац. Ми смо тужили државу за то, али смо изгубили процес, па сада морамо да платимо и судске трошкове. У просеку, са овим што нам даје и град Лесковац, имаћемо око 9.000 динара месечно. Поред тога, наше противградне станице немају громобранске инсталације, што је врло опасно. Имамо колегу којег је гром „бацио“ у бодљикаву жицу, али се срећом по њега све добро завршило. Град Лесковац нам помаже у том погледу, годишње се одвоји по 1,5 милион за ту сврху, и тим новцем опремимо 4-5 станице, негде половина је већ опремљена. Ми имамо 31 противградну станицу, две немају стрелце. Иначе, према званичним подацима РХМЗ, ми послујемо са најмањим штетама на територији Србије у последњих 15 година.

Ми имамо проблем и са Бојником и Лебаном, јер ни тамо се ником не исплати да ради овај посао, а умногоме зависимо од њих. У Бојнику од осам станица раде само две, а када се спусти облак са Радана иде право на север Лесковца, и ако Бојник не дејствује, ми смо у проблему.
И. С. /Нова наша реч

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: