Medveđa: “Veče usmene tradicije” u organizaciji TO i Kulturnog centra

Loading

Синоћ је је у препуној сали Културног центра општине Медвеђа одржана манифестација „Вече усмене традиције Медвеђе“ у организацији Туристичке организације и Културног центра.

На самом улазу у салу, постављена је изложба традиционалних одевних и употребних предмета.

Манифестацију су отворили директори ТО Медвеђа –Мијајло Минић и КЦ Медвеђа –Небојша Јакшић.

У првом делу програма приказан је извод из етнодукументарног филма “Здрав си” из пројекта “Дижем ову чашу-Здравице Горње Јабланице” реализованог у организацији Културног центра општине Медвеђа. О филму је , укратко, говорио етнолог Далибор Пешић, а затим је на сцену изашао Радосав Додеровић са здравицом коју је наздравио свим присутнима, уз традиционално испијање велике чаше, тзв. рукаче.

Гости вечери су били чланови црквеног певачког друштрва „ Бранко“ из Лесковца са сплетом песама са Косова и Метохије.

КУД „Разиграно коло“ се представио са три групе: најлмлађих, средњег узраста и дечији састав старијег узраста. На репертоару су биле традиционалне игре из јуже Србије, али су се приказане и игре из Шумадије и источне Србије.

Посебну здравицу, кроз стихове о Мркоњском вису, говорила је Драгица Марковић која је потом на сцени приказала како се некада везло, плело.

Гусларско друштво су представили Радован Вуковић и свештеник Милан Додеровић.

Свирала, тај традиционални древни инструмент, маестрално је представио Миљан Токовић са чувеним „Медевачким чачком“.

Сценски наступи су завршени певањем из вика у извођењу Миљана Токовића, Вељка Перовановића, Душана Минића.

Директор Туристичке организације општине Медвеђа, Мијајло Минић, је узео реч још једном да би позвао све присутене да пређу у суседну просторију, у  фоаје, где су посетиоци могли да дегустирају сервирана традиционална јела и да уживају у изложби најбољих фотографија младих фотографа из Медвеђе.

Ова манифестација, сада већ традиционална, која се организује пету годину за редом, на најбољи могући начин презентује живу праксу нематеријалног културног наслеђа становништва Горње Јабланице.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: