Владичин Хан: Серија обијања кућа у Белашеву – Весник 017

Loading

Serije obijanja kuća u Beliševu, brdsko-planinskom selu u opštini Vladičin Han traju već godinama. Malo-malo, pa se neka od kuća u kojima niko ne živi, nađe na „meti“ lopova. Tako je nedavno provaljeno u porodičnu vikendicu Dobrivoja Anđelkovića, penzionera, koji živi u Repincu, kraj Vladičinog Hana.

„U kuću su ušli polomivši prozor. Odneli su hranu i piće, konzerve i nešto rakije. U suštini, naprave veću štetu, od onoga što bi mogli da pokradu,“ priča Anđelković. On veoma često boravi u vikendici. Leti zbog voćanjaka koje ima, a zimi zbog lova. Ipak, lopovi ili prate kretanje i posete meštana, ili ne mareći mnogo, rade ono što su naumili, jer do sada nisu snosili nikakve posledice.

Šema skoro svih provala je ista – polomljen prozor i odnošenje hrane i pića u skoro svim obijenim objektima. Većina oštećenih prijavljuje jedne te iste osobe, na koje pada sumnja, poznate po obijanju i odnošenju svega što je jestovo i – alkohola. Retko gde sa sobom ponesu još nesto. Cela tragedijaj e u tome da iz kuća više i nema šta de se ukrade, izuzev još pokućstva. Poučeni krađama od pre 10-15 godina, kada su uigrani lopovi u tom kraju, svuda gde se moglo, pokrali bakarne kazane za pečenje rakije, teška zastarela oruđa od metala poput plugova, drljača pa do motokultivatora, više nema ničeg vrednijeg što bi mogli da unovče. Opet, ne odustaju. Obijaju čak i objekte gde, po logici stvari, i nema šta da nađu, samo pričinjavajući štetu vlasnicima. U periodu kada je obijena Anđelkovićeva kuća, obijen je još jedan objekat, na isti način, i jedan u obližnjem selu, Bačvištu. Ljudi prijavljuju reda radi, tek da se zna, da negde bude zabeležno, a nedela se ponavljaju iz meseca u mesec, iz godine u godinu…

Samo tokom protekle, bilo je desetak ovakvih slučajeva, na različitim lokacijama u selu, a na pojedinim imanjima u kratkom razmaku vandalizam je ponavljan po više puta.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

%d bloggers like this: