UNS: Vlasta Cenić i Ninoslav Miljković gosti Društva novinara Kosova i Metohije

Loading

ВЛАСТА ЦЕНИЋ, ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ И НИНОСЛАВ МИЉКОВИЋ (фото: Јелена Марковић)

Један од најуспешнијих дечјих песника на призренско-тимочком дијалекту Власта Ценић и новинар Радиo Алексинцa Нинослав Миљковић посетили су Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ). Домаћини су им били председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић и секретар ДНКиМ-а Јелена Марковић.

Дом културе „Грачаница“ организовао је књижевне часове Власте Ценића, који се у оквиру посете сусрео са децом из Грачанице, Велике Хоче и призренским богословцима. Овом приликом посетио је и Друштво новинара Косова и Метохије где је, како је рекао, са старим знанцима разменио информације и искуства.

“Срели смо се са дивним људима са којима сарађујемо, дружимо се. Опет смо овде, на Косову и Метохији, снимали прилоге за наше радио емисије и новине. Осећамо се као домаћини, стари знанци који желе да размене информације и искуства. Изузетно је било и овог пута. Поред моје велике љубави, новинарства, стваралаштво за децу ми је јако важно”, истакао је.

Ценић је, како је рекао, читањем стихова на призренско-тимочком дијалекту, потврдио да се дијалекти морају чувати, неговати и поштовати.

“Књижевни језик треба учити, али се народног не треба стидети. Народни говори су украс или допуна књижевном језику. Важни су и драгоцени. Ако нам ти дијалекти оду у заборав, остаће заборављен и изгубљен део нашег и националног идентитета – неког нашег генедског кода. Ипак је тај дијалекат у нама и из нас проговара вековима”, напомиње песник и новинар Ценић.

Новинар Радио Алексинца, Нинослав Миљковић, каже да се са Косова и Метохије у својим редакцијама враћају са позитивним осећањима, али и са новим причама – оним животним, које објављују у својим медијима.

“Део тога што смо објавили у штампи, а надамо се да ћемо све ускоро преточити у књигу која ће бити трајни документ живота и рада људи на Косову и Метохији који су на неки начин задужили српски род. Ми се приликом сваког доласка, као и када наше колеге долазе код нас руководимо крилатицом ‘Срби су потребни Србима’. Три до четири пута годишње долазимо код пријатеља, што представља радост за њих, али и инспирацију за нас”, закључио је Миљковић.

Opširnije o pesniku i profesoru Vlasiti Ceniću o v d e:

OMILJENI SUGRAĐАNI: Vlasta Cenić, profesor i dečji pesnik, rođen u selu učitelja u kome i sada živi

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor