Milko Stojković, književnik: “Ne gasi mi videlce” – “Večernje novisti”, prikaz Dragan Bogutović

Loading

ЦРНА ТРАВА – У посебном додатку Вечерњих новости“,18. априла 2023. године, уредник Драган Богутовић, у рубрици „Седам књига за седам дана“, приказао је нови књигу Милка Стојковића, писца и афористичара, родом из Преслапа (Црна Трава) “Не гаси ми виделце” (Народна библиотека “Десанка Максимовић” – Власотинце (уредник Срба Такић).

Приказ под насловом “Сачуване речи“ објављујеме у целини.

ДРАГАН БОГУТОВИЋ: САЧУВАНЕ РЕЧИ

Познат као врсни и награђивани афористичар и сакупљач предања о Црнотравцима, којима је рођењем и духом сам припада, Милко Стојковић (1959), се последњих година оглашава песмама и причама на тимочко-лужничком дијалекту. Таква је и нова књига стихова и кратких прича „Не гаси ми виделце“.

За разлику од народних печалбарских песама, код овог писца нема ламентирања над завичајем који је трајно напустио. Присутан је жал за нестајањем једног начина живота и страх да ће тај свет заузвек урасти у коров, каже рецензент Саша Станковић. Тако да у целој књизи, без обзира да ли је у питању поезија или проза. Имамо 50 нијанси „печела“, старе словенске речи за тугу. Чак и у записима са сатиричним односом према покондиренима, који долазе у завичај како би понизили оне који су „(за)остали)“, и ту је главна тема емоција. А не подсмех. Стојковић је доказ да добар писац дијалекатске књижевности може без проблема да пише стандардним језиком, док се обрнуто врло ретко дешава.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor