Tehnička škola: Održana manifestacija “Dan karijere u Vlasotincu”

Loading

Са циљем да осмаке усмере на средње стручне школе, средњошколце на високе школе и факултете, а младе незапослене упознају са могућностима запошљавања у Власотинцу и околини, данас је у оквиру пројекта Омладински фондови Техничка школа из Власотинца, у Спортско – рекреативном центру “Власина” организовала манифестацију “Дан каријере у Власотинцу”.

Својеврсни сајам ове године реализује Фондација Ана и Владе Дивац у сарадњи са општином Власотинце, а у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње “Перспективе за младе у руралним срединама у Србији”, који спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством омладине и туризма. Основни циљ манифестације је промоција даљег школовања и запошљавања.

“Ово је манифестација коју Техничка школа организује по други пут. Вишегодишњи напори Министарства просвете, школе, локалне самоуправе, привреде, ГИЗ-а учинили су да данас школујемо кадрове за потребе привреде и отварамо могућности за лакше проналажење посла. Да смо на добром путу показује и повећање за око 50% броја ученика који су уписали Техничку школу. Улагање у знање никад није на одмет, напротив, увек се исплати. Подаци Завода за статистику показују да је у Власотинцу од 2016. до 2022. године посао нашло 1.125 радника, што је други резултат у Јабланичком округу. С обзиром на то да је у том периоду на снази била забрана запошљавања у јавном сектору или је врло мало људи запошљено, то значи да је велика већина нашла посао у привреди. Ја се надам да ће одолети проблемима који је тренутно притискају и да ћемо ускоро поново повећати број радника у нашим фабрикама”, рекао је председник општине Братислав Петровић на отварању манифестације.

Директор Техничке школе Миливоје Ђорђевић је поздрављајући многобројне учеснике и присутне ученике подсетио на велики број компанија са којима Техничка школа сарађује у оквиру дуалног образовања.

На сајму је било информација за различите категорије посетилаца.

“Ученици осмог разреда могу да се информишу о образовним профилима које нуди Техничка школа, а одрасли о могућностима преквалификације, доквалификације и стицању уверења и сертификата кроз поступак признавања претходног учења. Ученицима завршних разреда средње школе на располагању су биле су информације везане за наставак школовања, а незапослена лица могла су да се информишу о компанијама, као потенцијалним послодавцима”, додао је директор Техничке школе Миливоје Ђорђевић.

Овогодишњи учесници манифестације “Дан каријере у Власотинцу” су предузећа: Грунер, Елрад, Елрад ВС-С, Фалке, Аптив, Аутостоп, Моторемонт НДН, Металинг, Прохром, Металац Ноле, ИГМ “Младост”, ГЗЗ Пионир, ХСВ, АБ коп, Казанxијска радња “Бата”, Национална служба за запошљавање, Регионална привредна комора и Сеоско туристичко домаћинство “Сунчев брег”из Слатине.

Учесници сајма су и факултети, академије и високе школе: Машински факултет Ниш, Електронски факултет Ниш, Грађевинско- архитектонски факултет Ниш, Економски факултет Ниш, Филозофски факултет Ниш, Технолошки факултет Лесковац, Технички факултет Бор, Факултет примењених наука Ниш, ФИМЕК Лесковац. Академија Јужна Србија: Висока пословна школа Лесковац, Одсек за пољопривредно-прехрамбене студије Прокупље, Висока школа за васпитаче Бујановац, Одсек за технолошко-уметничке студије Лесковац и Одсек Висока пословна школа Блаце. Академија техничко-васпитачких струковних студија: Одсек Ниш, Одсек Врање и Одсек Пирот и ИЦЕПС Лесковац.

Ученици Техничке школе из Власотинца овом приликом извели су скеч “Муке просечног школарца”, на дијалекту, преноси лист “Власина”.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: