LESKOVAC: OŠ “ĐURA JAKŠIĆ” SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽILA 150 GODINA POSTOJANJA I USPEŠNOG RADA

Loading

Данас је у Народном позоришту Лесковац одржана свечана академија поводом 150 година постојања и рада Основне школе Ђура Јакшић из Турековца.

У име локалне самоуправе и градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића присутнима се обратила и честитала јубилеј мр Бранкица Стаменковић, члан Градског већа, која је казала: „Као локална самоуправа смо ту да вас подржимо на том путу, да вам обезбедимо подстицајно окружење у коме ће мотивисани наставници максимално развијати потенцијал ученика. Зато улагања у област образовања повећавамо из године у годину и за 2023. је опредељено више од милијарду и сто милиона динара. Зато сваке године награђујемо најбоље и најуспешније преко Фонда за младе таленте, кроз који је до сада прошло 4900 ученика које смо наградили са 133,5 милиона динара.

Ова школа је на добром путу. То видимо и вечерас по томе колико сте труда и рада уложили у ову академију, колико награда сте освојили на такмичењима, али и по томе колико бивших ученика, цењених академика, професора, доктора, радника, а пре свега добрих људи, седи у публици. За истрајан и свеобухватан допринос развоју васпитања и образовања током 150 година постојања бићете предлог градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића за најпрестижнију и највећу награду – Октобарску награду града Лесковца.“

Марјан Младеновић, директор ОШ Ђура Јакшић из Турековца, рекао је: „Величанствена је чињеница да у једном крају живе људи који су 150 година непрестано веровали у моћ образовања, и да нису одустајали, чак и у веома изазовним тренуцима, већ су се борили против незнања и мрака, верујући да је образовање један веома важан посао и да на њему треба да радимо сви заједно. Јер, када су људи образовани, они имају културне потребе, а људи са развијеним културним потребама имају и развијену машту. То су људи са креативним потенцијалом. Овакви људи имају идеје како да свима нама буде боље. Имају свест да је сваки живот важан, да спасити једно дете, значи спасити читав једна свет – спасити нечије снове, страхове, надања, питања, нечије љубави, тајне. Зато је важно да школа подстиче машту, а ко има више маште него деца. Она олако од канапа, столица, камена, дрвета могу да направе читава мора и светове, а могу и ни из чега да стварају будуће светове. Школа је увек била ту да тим световима да мало боје, да их осоколи, осмисли, да им да значење и вредност.“

Свечаност је увеличао велики број академика и Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички, за који је раније био приређен пријем код градоначелника Цветановића.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor