Leskovac: Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Loading

У Свечаној сали Града Лесковца данас су у организацији лесковачког Црвеног крста уручене захвалнице и признања добровољним даваоцима крви који су дали крв 35, 50, 75 или 100 пута, као и појединцима, институцијама и удружењима који активно учествују у промовисању и спровођењу акција добровољног давања крви. Међу добитницима призања су и ученици који су награђени на ликовно-литерарном конкурсу „Крв живот значи“.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је најпре свима честитао Дан добровољних давалаца и истакао: „Данас су нас овде окупили најхуманији појединци – даваоци крви. Давањем крви нечији живот може бити спасен и ви сте многе животе спасили. Зато сте ви прави пример хуманости, друштвено одговорног понашања, наши хероји и ја вам овом приликом захваљујем на свему што чините за пацијенте којима је крв, односно трансфузија неопходна.

Сигуран сам да сте спасили многе животе и зато вам се данас додељују признања и захвалнице због племенитости коју из године у годину константно потврђујете.

Велике заслуге имају и они који учествују у активностима које промовишу овај племенити чин – образовне институције, удружења, представници цркве и војске. Посебну захвалност дугујемо и ученичким парламентима и деци која су учестовала на ликовно-литерарном конкурсу на тему „Крв живот значи“. Са таквом децом, знамо да не морамо да бринемо за своју будућност“, истакао је. Градоначелник Цветановић је додао и да се не смеју заборавити ни они људи који су били носиоци идеје давања крви и својим примером завредили да их се сећамо, попут Реље Миљковића, који је својевремено био рекордер по броју давања крви. Он се захвалио свим волонтерима и садашњем руководству Црвеног крста, као и некадашњим руководиоцима који су дали велики допринос раду ове организације.

Председник Црвеног крста Лесковац прим. др Владимир Цолић истакао је да је Дан добровољних давалаца крви веома значајан за Црвени крст. Он је навео да свака јединица дате крви спаси неки живот. „Добровољно давалаштво крви има широк одјек у нашем народу, јер је наш народ хуман, и ми те акције спроводимо већ годинама. На листи оних који нам у свему томе помажу је и Град Лесковац, у коме увек имамо поузданог сарадника“.

Јован Белић, који је крв дао 111 пута, навео је да му је драго што међу награђеним даваоцима види и младе људе. Он се у име свих давалаца крви захвалио градоначелнику Цветановићу, као и свима који су учествовали у организацији обележавања Светског дана добровољних давалаца крви.

Црвени крст Лесковац је у првих пет месеци ове године прикупио више од 1000 јединица крви, а секретар ЦК Лесковац Драган Тасић се посебно захвалио средњошколцима који су се по први пут укључили у ову акцију. Како је истакао, у овој години је било преко 200 првих давања крви, што указује на велики одазив на акције добровољног давања крви управо међу овом популацијом..

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor