Nebojša Dimitrijević: “Leskovački putnik”, izdavač Narodni muzej

Loading

У години када Народни музеј у Лесковцу обележава 75 година постојања, у издању наше установе излази публикација Лесковачки путник коју је приредио Небојша Димитријевић. Њена промоција заказана је за  петак, 16. јун 2023. године са почетком у 14 сати у холу Музеја.

Лесковачки путник представља збирку новинских чланака о Лесковцу између 1888. и 1941. године, чијим читањем бар на тренутак можете да завирите у живот Димчета старог Јорганџију, баба Ване Теокаровић, хероине мушке Марије, најбржег лесковачког џепароша Шишобрка, а са њима и доживите и дух старог Лесковца, јединствену мешавину патријахалног и модерног, сиромашног и богатог,  напредног и заосталог…..

Економски успех Лесковца између два светска рата привукао је многобројне престоничке и југословенске новинаре. Правда, Политика, Штампа, Мали Журнал, Време, Глас Шибеника и др. писали су о економском чуду званом „српски Менчестер, и вредним „Менчестерцима“ који вођени крилатицом „Ми једемо паприке, и зидамо фабрике“ уз много одрицања стварају бољу будућност за себе, свој град и државу. Ту не треба заобравити и локалне недељнике „Лесковачки гласник“ и „Недељне новине“, који су ослобођени престоничких предрасуда о свом граду и његовим становницима писали о свакодневним проблемима и критиковали престоничке новинаре који су Лесковац гледали кроз ружичасте наочаре економског успеха.

Српски Манчестер и његови људи су дошли, прошли, и ушли у легенду, али нажалост, времеплов није изумљен, тако да могућност да овај период искусимо из личног искуства и даље остаје у домену теоријске физике. У немогућности да стари Лесковац видимо својим очима, прибећићемо најбољој опцији, очима његових савременика, новинара!

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: