RPK Leskovac: U privredi juga Srbije dominiraju mala i srednja preduzeća

Loading

 

RPK Leskovac: U privredi juga Srbije dominiraju mala i srednja preduzeća

Југ Србије са својим природним и економским капацитетима представља регију са пуно привредних потенцијала. Заједнички наступ свих општина овог региона, у промовисању тих потенцијала и привлачењу инвестиција, препознат је као активност која може да донесе корист целокупном региону. Предности  региона су потенцијал радне снаге, стручни кадар, повезаност са битнијим путевима, природни ресурси, географски положај и близина границе, туристички потенцијал.

У привредној структури области рада ПКС – РПК Лесковац доминирају мала и средња предузећа, као и микро предузећа и предузетници са малим бројем запослених лица. Достигнути ниво развијености сектора МСП и предузетништва, још увек има пуно простора за развој у односу на  потенцијале региона.

Број привредних друштва: 3.445
Број предузетника: 13.525

Структура привреде по делатностима:

  • Трговина: 42,8%
  • Индустрија: 34,6%
  • Грађевина: 9%
  • Саобраћај: 6,7%
  • Пољопривреда: 4,4%
  • Остало: 2,5%

Област има добру историју привредних активности, повољан географски положај и задовољавајуће инфраструктурне капацитете, одличне ресурсе за развој дрвне и прехрамбене индустрије као и енергетског сектора са посебним акцентом на обновљиве изворе енергије, као и капацитете за производњу здраве хране. Уз велике могућности за даљи развој бањско-туристичке привреде, спортско-рекреативног и ловног туризма, све наведено представља област ПКС – РПК Лесковац као повољну дестинацију за инвестиције и даљи привредни развој овог дела Србије.

ПКС – РПК Лесковац се издваја по броју сертификованих / регистрованих традиционалних прехрамбених производа карактеристичних за ово подручје. Лесковачки домаћи ајвар заштићен је именом географског порекла код Завода за интелектуалну својину Републике Србије и међународном заштитом на основу Лисабонског споразума код Светске организације за интелектуалну својину WIPO.

Лесковачки ајвар

Лесковачка спржа је још један од производа који је регистрован именом географског порекла код Завода за интелектуалну својину Републике Србије.

 

Лесковачка спржа

 

Заштитним знаком – жигом гаранције код ЗИС Србије регистровани су и лесковачки специјалитети са роштиља.

 

Жиг Специјалитети са роштиља

 

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: